18. 7. 2022, 11:36 | Vir: STA

Zaradi pomanjkanja pitne vode v Istri sprejeli ostre ukrepe

Profimedia/fotomontaža

Kazni za neupoštevanje pravil so stroge. Morebitnim kršiteljem grozi celo izključitev iz sistema oskrbe z vodo.

V hrvaški Istri velja omejitev porabe pitne vode prve stopnje. Ukrep prepoveduje pranje vozil, ulic, trgovin in javnih površin ter zasebnih in javnih zelenih površin, pa tudi prhanje na plažah in v kopališčih. Izjema so tržnice in ribarnice. Kazen za kršenje ukrepov je delna ali popolna izključitev iz sistema oskrbe z vodo.

Profimedia

Omejitev porabe še ne velja za kmete

"Pozivam vse, naj varčujejo s pitno vodno, da nam v naslednjem obdobju ne bo treba sprejeti še strožjih omejitev," je v izjavi za javnost dejal istrski župan Boris Miletić. Poudaril je, da vsak lahko privarčuje 10 do 15 odstotkov vode in da večjih padavin v naslednjem mesecu ne pričakujejo.

Omejitev trenutno ne velja za kmete, je pa po besedah župana pomembno "zmanjšati porabo vode v primerjavi z letom 2019, da bi s temi ukrepi lahko mirno pričakali prve padavine".

Profimedia

Pred leti je bila škoda v kmetijstvu zaradi suše ogromna

Hrvaška Istra se je z omejevanjem rabe vode srečala pred desetimi leti, ko so sprejeli podobne ukrepe. Omejitev je takrat vključevala tudi kmete, kar se zdaj še ni zgodilo. Škoda v kmetijstvu je tedaj znašala več sto milijonov kun.

"Vsi izvori so v bistveno slabšem stanju, kot so bili leta 2012," je poudaril direktor Istrskega vodovoda Mladen Nežić. Dodal je, da ima večje količine vode trenutno le akumulacijsko jezero Butoniga, zato upajo, da ne bo problemov.

Profimedia

Kršitelje bodo izključili iz sistema oskrbe z vodo

Nadzor upoštevanja omejitev bodo opravljali komunalni redarji in kršitve prijavljali državnemu inšpektoratu. Ta bo kršitelje ukrepov delno ali v celoti izključil iz sistema oskrbe z vodo, vse dokler bodo veljale omejitve.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec