29. 4. 2022, 13:00 | Vir: STA

Zaradi spolnega nadlegovanja obsodili znanega režiserja

Profimedia

Oglasilo se je kar dvanajst njegovih nekdanjih sodelavk!

Belgijski umetnik, koreograf in režiser Jan Fabre je bil obsojen na 18-mesečno pogojno kazen zaradi spolnega nadlegovanja in napada na članice njegovega plesnega gledališča.

Tožilci so za 63-letnika zahtevali triletno zaporno kazen, a je sodišče razsodilo, da polovica domnevnih incidentov ni bila dokazana ali so se zgodili predolgo nazaj.

Fabre je bil skupno spoznan za krivega v šestih primerih. Osebno pa ni bil navzoč ne na sojenju ne na izreku obsodbe.

Ozadje zgodbe

Dvanajst nekdanjih članic Fabrovega plesnega gledališča Troubleyn se je pritožilo zaradi spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, v enem primeru zaradi domnevnega napada.

Obtožbe so se nanašale na dogodke, ki segajo v leto 2002, na dan pa so prišle leta 2018, ko je gibanje #jaztudi, globalno prizadevanje za opolnomočenje žrtev spolne zlorabe in nadlegovanja, te vzpodbudilo, da javno spregovorijo.

Med sojenjem ga je marca letos več plesalk označilo za tirana in opisalo "strupeno delovno okolje", kjer naj bi včasih ženske z izsiljevanjem prisilil v spolne odnose.

Prihajalo naj bi tudi do zavajanj pri udeležbi na erotičnem fotografiranju pod pretvezo, da gre za objave v umetniških revijah.

Fabrova obramba je priznala, da ima njihov klient močan in anarhičen značaj ter da sodelovanje z njim pomeni "dati 100 odstotkov od sebe" v napornih predstavah, ki se končajo z "resnično izčrpanostjo in čustvi". Je pa zanikala, da bi bil Fabre zločinec.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.