A. B. | 30. 10. 2022, 09:15 | Vir: STA

Zaradi tragedije ob noči čarovnic žaluje cel svet: oglasil se je tudi premier Golob

Profimedia

Ob začetku festivala, prvega po pandemiji covida-19, se je v ozkih ulicah središča mesta nagnetlo več tisoč ljudi, številne pa so poteptali in stisnili do smrti.

Iz sveta se vrstijo odzivi in izrazi sožalja ob tragediji na sobotnem festivalu v Seulu, v katerem je v stampedu umrlo najmanj 151 ljudi. Ameriški predsednik Joe Biden je v sporočilu zagotovil, da ZDA stojijo Južni Koreji ob strani, najvišji predstavniki EU so izrazili solidarnost. Sožalje je izrekel tudi slovenski premier Robert Golob.

"Ob tragičnem dogodku v Seulu izrekam sožalje predsedniku južnokorejske vlade in sočustvujem s svojci in prijatelji žrtev, ranjenim pa želim čim hitrejše okrevanje," je vlada danes v tvitu navedla besede premierja Goloba.

Oglasili so se mnogi vplivni glasovi 

Najgloblje sožalje svojcem in prijateljem žrtev grozljive nesreče je v tvitu izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in poškodovanim zaželel hitro okrevanje. "EU stoji z vami v solidarnosti," je dodal. Podobno se je odzvala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki je sporočila, da je v mislih z družinami žrtev. Da so bili tragični dogodki v Seulu šok za vse, je v tvitu zatrdil nemški kancler Olaf Scholz in dodal, da Nemčija stoji ob Južni Koreji.

Twitter/jk_jimin_13/chematierra/fotomontaža

Sožalje je Seulu izrekel tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako zagotovil, da so ZDA v tem žalostnem obdobju ob strani Južni Koreji. "Žalujemo z ljudmi v Južni Koreji in pošiljamo najboljše želje za hitro okrevanje vsem, ki so bili poškodovani," je zapisal v izjavi.

Šok in užaloščenost je med drugim izrazil še japonski premier Fumio Kishida. Podobno je sporočil kitajski predsednik Xi Jinping, ki je v sporočilu južnokorejskemu kolegu Yoon Suk-yeolu izrazil sožalje.

Kaj natančno se je zgodilo?

Tragedija se je v Seulu zgodila med sobotnim festivalom ob noči čarovnic, ko se je v ozkih ulicah zabaviščne četrti Itaewon po ocenah policije nagnetlo do 100.000 večinoma mladih ljudi.

Priče opisujejo prizore popolnega kaosa, ko so se številni znašli ujeti in se poskušali rešiti iz vse večje gneče, medtem ko so ljudje začeli padati drug po drugem.

Umrlo je najmanj 151 ljudi, 89 je bilo poškodovanih. V državi se je danes začelo obdobje nacionalnega žalovanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord