R. K. | 29. 7. 2022, 15:10 | Vir: STA

Zaradi umika z ruskega trga ima TO podjetje za 2,3 milijarde evrov izgube

Profimedia/fotomontaža

Veliko podjetje, ki je tesno povezano tudi s slovenskim gospodarstvom, je v zadnjih šestih mesecih pridelalo veliko finančno izgubo. Se jim bo uspelo dvigniti iz rdečih številk?

Odločitev, da zapusti ruski trg, je francoskega proizvajalca avtomobilov Renault v prvih šestih mesecih letošnjega leta potisnila globoko v rdeče številke. Vseeno so v podjetju ob objavi polletnih poslovnih rezultatov izrazili prepričanje, da jim bodo novi modeli pomagali prebroditi krizo in narediti preobrat.

Profimedia

Lansko leto milijoni dobička, letos čista izguba

Renault je sporočil, da je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil 1,6 milijarde evrov čiste izgube, medtem ko je imel v enakem lanskem obdobju 368 milijonov evrov čistega dobička. Je pa družba na drugi strani beležila za 160 odstotkov višji dobiček iz poslovanja, ta je znašal 939 milijonov evrov.

Prihodki podjetja so ostali stabilni, na letni ravni so se zvišali za 0,3 odstotka na 21,1 milijarde evrov, čeprav se je obseg prodaje na svetovni ravni zmanjšal za 11,9 odstotka.

Profimedia

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo je ob objavi poudaril, da rezultati potrjujejo njihovo preoblikovanje dejavnosti. "Kljub vsem težavam, povezanim z umikom z ruskega trga, krizo s čipi in stroški inflacije, je skupina znova izboljšala poslovno uspešnost in že beleži uspehe lansiranja novih modelov," je poudaril.

V prihodnost zrejo optimistično

Maja je Renault zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino prodal 100-odstotni delež v Renault Rusija in 68-odstotni delež v ruskem avtomobilskem proizvajalcu Avtovaz. Posledično je bil francoski avtomobilski velikan v polletju ob 2,3 milijarde evrov, zlasti zaradi odpisa kapitala na nepremičnine, tovarne in opremo.

Profimedia

Zdaj, ko je to za njimi, pa v Renaultu pričakujejo uspešnejše nadaljevanje leta, zaradi česar so tudi navzgor popravili letno napoved.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ