7. 1. 2023, 20:30 | Vir: STA

Zaradi visokega števila okužb s koronavirusom je odsvetovano potovati v to državo

Profimedia

Daljša se seznam držav, ki za potnike iz te države odrejajo obvezne teste na novi koronavirus.

Nemško zunanje ministrstvo je v luči vse višjega števila okužb z novim koronavirusom na Kitajskem odsvetovalo vsa nenujna potovanja v to državo. Ob tem se daljša tudi seznam držav, ki za potnike iz Kitajske odrejajo obvezne teste na novi koronavirus, med najnovejšimi je Nizozemska.

"Trenutno odsvetujemo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Razlog sta vrhunec okužb s covidom in preobremenjen zdravstveni sistem," je na Twitterju zapisalo nemško zunanje ministrstvo.

Tej odločitvi sta kmalu sledila Belgija in Luksemburg. Ta je sporočil, da usklajuje svoj potovalne napotke z nemškimi. Belgijsko zunanje ministrstvo pa je prav tako kot Berlin opozorilo na preobremenjenost bolnišnic in posledično nevarnost, da ljudje v nujnem primeru lahko ne bi bili deležne hitre obravnave.

Profimedia

Že pred tem je Nemčija sledila priporočilu EU in sprejela odločitev, da za potnike iz Kitajske uvede obvezno testiranje na novi koronavirus. Ta ukrep bo začel veljati v ponedeljek.

Seznam držav, ki se odločajo za to, se sicer daljša, med njimi so med drugim še Francija, Italija in Španija. Danes sta ta ukrep uvedli tudi Avstrija in Portugalska, v torek bo začel veljati tudi na Nizozemskem. Tako Portugalska kot Nizozemska bosta na letalih zahtevali tudi obvezno nošnjo mask. Med neevropskimi državami, ki so uvedle podobne ukrepe, sta tudi ZDA in Japonska.

Peking je sicer napovedal, da v nedeljo odpravlja ukrep karantene ob vstopu v državo, s čimer dejansko odpira meje za tuje potnike. Bo pa tudi Kitajska ob vstopu še naprej zahtevala negativen PCR-test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.