R. K. | 15. 11. 2023, 15:27

Tragična novica: v 63. letu nenadoma umrl legendarni igralec, ki je bil že v osemdesetih idol tudi slovenskim generacijam

STA

Za življenjsko zgodbo preminulega umetnika bi lahko brez slabe vesti rekli, da se bere kot napet triler.

Iz Srbije prihaja novica o smrti igralca Žarka Lauševića, ki je po kratki in hudi bolezni umrl v 63. letu starosti, je v imenu žalujoče družine sporočila njegova žena Anita Laušević. Dodala je, da bo javnost o datumu in kraju pogreba pravočasno obveščena.

Po njegovem življenju posneta TV-serija

Žarko Laušević se je rodil 19. januarja 1960 v črnogorskem mestu Cetinje. Diplomiral je iz igre na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu in bil član Jugoslovanskega dramskega gledališča. Na filmskem platnu je debitiral leta 1982 z vlogo v filmu Progon (Pregon). V svoji bogati umetniški karieri je nanizal večje število vlog v filmih, serijah in gledaliških igrah, napisal pa je tudi več knjig. Pred kratkim je bila po seriji knjig s skupnim podnaslovom Dnevnik jedne robije (Dnevnik nekega kaznjenca), ki jo je napisal po dogodkih iz svojega življenja, posneta tudi TV-serija Pad (Padec), piše srbski N1.

STA

V samoobrambi ubil dva napadalca

Njegovo življenje je odločilno zaznamoval dogodek 31. julija 1993, ko je njega in njegovega brata Branimirja v bližini lokala v Podgorici napadla skupina ljudi. Laušević je izvlekel pištolo in dva napadalca ubil, tretjega pa huje ranil. Zaradi dvojnega uboja je bil leta 1994 obsojen na 13 let zapora in je moral na prestajanje kazni. Sodbo je leta 1998 razveljavilo zvezno sodišče in mu v vnovičnem sojenju, ker je kaznivo dejanje storil v samoobrambi, kazen znižalo na štiri leta zapora. Ker je bil takrat za zapahi že štiri leta in pol, so ga izpustili. Zapustil je Črno goro in se odpravil v New York.

Aretacija v ZDA

A saga še ni bila zaključena, saj je črnogorsko vrhovno sodišče po pritožbi tožilstva sodbo znova razveljavilo in ga leta 2001 še enkrat obsodilo na 13-letno zaporno kazen. Lauševića so nato leta 2009 zaradi bivanja brez vizuma aretirali v Združenih državah Amerike, mediji pa so takrat pisali, da ZDA obravnavajo tudi možnost njegove izročitve Srbiji na podlagi mednarodne tiralice iz leta 2002. Sodišće v New Yorku ga je nazadnje klub temu spustilo na prostost. Leta 2011 so Lauševića nazadnje pomilostili in mu leto pozneje izročili tudi srbski potni list.

O njegovem življenju je režiserka Branka Bešević Gajić posnela tudi dokumentarno-pripovedni film z naslovom Lauš, so še spomnili pri srbskem N1.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord