1. 2. 2024, 20:03 | Vir: STA

ZDA načrtujejo povračilne napade: tarče so že izbrane

Profimedia

ZDA naj bi potrdile tarče povračilnih napadov za smrt treh vojakov v Jordaniji.

Uradniki vlade ameriškega predsednika Joeja Bidna naj bi že potrdili tarče odgovora na nedaven napad na ameriško oporišče v Jordaniji, v katerem so umrli trije vojaki. Na seznamu naj bi bili tudi iranski objekti v Iraku in Siriji, poroča televizija CBS, ki se sklicuje na neimenovane vire v vladi.

Američani za nedeljski napad na bazo Stolp 22 blizu meje s Sirijo obtožujejo oborožene skupine povezane z Iranom, ki odgovornost za napad zanika in grozi z odgovorom na odgovor.

Predstavniki ameriške vlade so v zadnjih dneh pojasnili, da odgovor ne bo zajemal le enega samega napada, ampak jih bo več. CBS poroča, da bo eden od dejavnikov vreme, ker ima ameriška vojska za bolj natančne napade z manjšo verjetnostjo civilnih žrtev raje lepo vreme.

Profimedia

Po odmevnem nedeljskem napadu je proiranska milica Brigade Hezbolaha, ki ji ZDA pripisujejo odgovornost, v sredo naznanila, da opušča vojaške operacije proti ameriškim silam, kar pa ne vpliva na Američane.

Napadi na ameriške cilje po Bližnjem vzhodu so se okrepili po izbruhu vojne med Izraelom in Hamasom, katerega pripadniki so 7. oktobra napadli Izrael, ki je odgovoril z napadi na območje Gaze.

ZDA so se doslej na napade odzivale z merjenimi omejenimi napad, vendar pa je smrt ameriških vojakov spremenila kalkulacije. Ob tem je Biden sicer večkrat ponovil, da si ne želi širšega konflikta v regiji, člani njegove vlade pa, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol