21. 4. 2022, 18:31 | Vir: STA

ZDA naj bi poleg vojaške pomoči Ukrajincem pomagale še z begunsko problematiko

Profimedia

Joe Biden je ob tem opozoril, da bodo do zdaj potrjena finančna sredstva kmalu pošla, pomagali bodo še na druge načine.

Ameriški predsednik je v Beli hiši naznanil 740 milijonov evrov dodatne vojaške pomoči Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo. Napovedal je tudi poenostavitev postopkov za vstop ukrajinskih beguncev v ZDA, ki naj bi obenem skušale prekiniti neformalne migrantske poti in vstop migrantov preko meje z Mehiko.

Dodatna vojaška pomoč Ukrajini gradi na doslej odobreni pomoči v vrednosti 2,4 milijarde evrov in vključuje težko topništvo, strelivo ter brezpilotna letala. Biden je ob tem kongres opozoril, da bo v prihodnje morali potrditi dodatno pomoč, saj je doslej potrjenih 12,5 milijarde dolarjev vojaške in humanitarne pomoči Ukrajini že skoraj izčrpanih.

Pomoč beguncem

ZDA prav tako nameravajo olajšati postopke za vstop ukrajinskih beguncev v ZDA. Washington bo obenem skušal zapreti neformalno pot za vstop migrantom preko južne meje z Mehiko. Od ponedeljka naprej ZDA tako ne bodo več rutinsko dovoljevale vstopa v državo vsem, ki se pojavijo na južni meji s prošnjo za azil. To pot je poleg rednih migrantov doslej ubralo več tisoč Ukrajincev in beguncev iz drugih delov sveta.

ZDA nameravajo sprejeti do 100.000 beguncev iz Ukrajine, doslej pa jih je po uradnih podatkih od začetka ruske vojne 24. februarja prišlo 15.000, večina preko meje z Mehiko. Ukrajinske begunce bodo lahko sponzorirale cerkve in druge organizacije kakor tudi posamezniki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol