3. 5. 2022, 16:26 | Vir: STA

ZDA: Rusi se v Ukrajini že pripravljajo na ta korak

Profimedia

Ameriški veleposlanik pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pravi, da imajo "zelo verodostojna" obveščevalna poročila o tovrstni nameri Rusije.

Rusija v kratkem načrtuje priključitev samooklicanih proruskih republik na območju vzhodne Ukrajine, je v ponedeljek dejal Michael Carpenter, ameriški veleposlanik pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

Po Carpenterjevih besedah bo, sodeč po najnovejših poročilih, Rusija poskusila izvesti priključitev ljudskih republik Doneck in Lugansk. V ta namen naj bi Rusija organizirala referenduma "nekje sredi maja", je zbranim novinarjem v Washingtonu še dejal veleposlanik.

Po Carpenterjevih besedah, ZDA verjamejo, da Rusija razmišlja o podobnem referendumu tudi v regiji Herson, ki je pod nadzorom ruske vojske.

Rusija si je s pomočjo referenduma že leta 2014 priključila polotok Krim. Rezultatov takratnega referenduma, kjer se je velika večina izrekla za priključitev Ruski federaciji, Ukrajina in Zahod nista priznala.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred tedni sicer že obtožil Rusijo, da namerava ponarediti referendum o neodvisnosti v regijah Herson in Zaporožje in prebivalce zasedenih območij pozval, naj ruskim silam ne posredujejo nobenih osebnih podatkov, ker bi jih lahko Moskva uporabila za ponarejanje izida referenduma.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ