2. 5. 2022, 17:10 | Vir: STA

ZDA: republikanci in demokrati se v ENI stvari strinjajo z Bidnom

Profimedia

V mnogih političnih vprašanjih si običajno stojijo na nasprotnih bregovih, a v tej zunanji zadevi imajo Američani precej enak pogled.

Raziskava javnega mnenja ameriške televizije ABC ugotavlja, da ameriška javnost večinoma podpira ukrepe vlade predsednika Joeja Bidna za pomoč Ukrajini in kaznovanje Rusije zaradi vojne. To velja za pripadnike obeh glavnih strank, demokratske in republikanske.

Okrog 55 odstotkov vprašanih podpira tudi povečanje vojaške pomoči Ukrajini.

Skrb zaradi morebitnih posledic vojne za ZDA

Okrog 80 odstotkov Američanov izraža skrb zaradi večjih posledic vojne, kot je možnost uporabe jedrskega orožja s strani Rusije, velika večina pa je proti vpletenosti ameriških vojakov na terenu v Ukrajini. Američani so torej večinoma na strani Bidnove politike.

Kaj pa rast cen energije in hrane?

Okrog dve tretjini Američanov sta zaskrbljenih zaradi rasti cen energije in hrane po sankcijah proti Rusiji, vendar pa dve tretjini prav tako podpirata ostre sankcije. Celo med najbolj zaskrbljenimi zaradi cen hrane in energije sankcije podpira 64 odstotkov.

Tri četrt Američanov podpira povečanje humanitarne pomoči Ukrajincem, od tega 12 odstotkov demokratov več kot republikancev. Le 21 odstotkov jih podpira neposredno ameriško vojaško vpletenost.

Profimedia

Več republikancev meni, da je storil premalo

Ob vsem tem jih 37 odstotkov meni, da je Bidnova vlada storila premalo, 36 odstotkov, da je storila ravno prav, le 14 odstotkov pa, da je pretiravala s pomočjo Ukrajini in kaznovanjem Rusije.

Okrog 29 odstotkov demokratov meni, da je vlada storila premalo, enako pa meni 47 odstotkov republikancev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.