Ni. Vu. | 12. 1. 2024, 09:59

Svet na robu nove vojne?! Ameriške sile in zavezniki napadli več kot 60 ciljev, oglasila se je tudi Rusija

Omrežje X/posnetek zaslona

V napadih je bilo uporabljenih več kot 100 natančno vodenih projektilov.

Ameriške sile in njihovi zavezniki so izvedli vojaške napade na več kot 60 ciljev na 16 lokacijah, ki jih uporabljajo hutijevci v Jemnu, je potrdilo ameriško letalstvo. Hutijevski uradnik Husein Al Izi je dejal, da bosta ZDA in Velika Britanija "plačali visoko ceno" za napade. Med tarčami so bili poveljniški in kontrolni centri, skladišča streliva, lansirni sistemi, proizvodne naprave in protizračni radarji, so sporočile ZDA. V napadih je bilo uporabljenih več kot 100 natančno vodenih projektilov, poroča BBC.

"Ostajamo zavezani našim ključnim partnerjem na Bližnjem vzhodu pri obrambi pred skupinami, ki jih podpira Iran, vključno z ekstremisti Hutiji in grožnjo, ki jo predstavljajo za regionalno varnost in stabilnost," je dejal poveljnik letalskih sil ZDA Alex Grinkevich.

Široko soglasje mednarodne skupnosti

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je pojasnil, da ima skupna vojaška akcija ZDA in zaveznic v Jemnu za cilj zmanjšati sposobnosti hutijcev. Austin je v izjavi natančno pojasnil, da so bili napadeni brezpilotna letala hutijcev, brezposadna plovila, križarske rakete za napade na kopno, radarji in objekti za nadzor zračnega prostora. 

Vlade Avstralije, Bahrajna, Kanade, Danske, Nemčije, Nizozemske, Nove Zelandije, Južne Koreje, Velike Britanije in ZDA so v skupni izjavi navedle, da obstaja "široko soglasje" mednarodne skupnosti proti jemenskim upornikom, napad nanje pa naj bi bil akt samoobrambe.

V izjavi je omenjeno, da je bila prejšnji mesec sprejeta resolucija Varnostnega sveta ZN, s katero so uporniki pozvani, naj prenehajo z napadi na ladje v Rdečem morju. Poudarili so tudi, da so bili večstranski napadi na lokacije hutijcev v Jemnu izvedeni "v skladu z neločljivo pravico do individualne in kolektivne samoobrambe", poroča BBC. Zavezniki so z napadom želeli zmanjšati zmožnosti hutijcev pri ogrožanju globalne trgovine in življenja mornarjev na eni najpomembnejših pomorskih poti na svetu. 

Rusija je medtem sporočila, da je zahtevala nujno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord