R. K. | 14. 11. 2022, 17:29

Zdravniki ne morejo verjeti: preživel je z granato v prsnem košu

Twitter/Özgür Savaş/Aleksandra Opalic/fotomontaža

Iz Rusije poročajo o neverjetnem dosežku tamkajšnjih zdravnikov, ki so pod zahtevnimi pogoji operirali vojaka z nevarnim eksplozivnim sredstvom v prsnem košu.

Iz Rusije poročajo o medicinskem čudežu, v katerem so vojaku, ki je bil ranjen na ukrajinskem bojišču, iz prsnega koša uspešno odstranili neeksplodirano granato. Med zahtevno operacijo, ki jo je v Belgorodu izvedla ekipa ruskih kirurgov centralnega vojaškega okrožja, so bili zaradi neeksplodiranega eksplozivnega telesa v nevarnosti tudi zdravniki.

Nikolaja Pasenka je med bojevanjem v Ukrajini zadela granata, ki mu je predrla pljučno krilo, zlomila rebra in ostala zataknjena blizu hrbtenjače. "Pacient je bil sprejet z rano v prsnem košu. Pregled je pokazal, da je neeksplodirano ubojno sredstvo prebodlo njegova rebra in pljuča ter se zagozdilo blizu hrbtenjače, med aorto in spodnjo votlo veno blizu srca," so izjavo ruskega obrambnega ministrstva povzeli pri 24ur.com.

Operirali z neprebojnim jopičem pod haljo

Kljub tveganju, da bi granata eksplodirala, "so si vojaški zdravniki skupaj s svojimi civilnimi kolegi pod medicinske halje nadeli neprebojne jopiče in nadaljevali s to izjemno zapleteno operacijo," so po navedbah omenjenega medija poudarili na ministrstvu. Pasenka so po uspešno prestani operaciji premestili v moskovsko bolnišnico, kjer že okreva. 

Podal je tudi izjavo, v kateri je razkril, da je bil sam proti operaciji, saj ni hotel, da bi se zdravnikom kaj zgodilo, a mu je kirurg Dimitrij Kim, ki je operacijo izvedel, dejal: "Torej bomo skupaj eksplodirali." V izjavi se je Kimu, ki ga je označil za zelo pogumnega človeka, tudi zahvalil in dejal, da mu bo hvaležen do konca življenja, poročajo 24ur.com. Zgodbo so po njihovih navedbah potrdili tudi neodvisni viri.

Pasenko je bil po pojasnilih ruskega obrambnega ministrstva ranjen, ko je njegova enota padla v ukrajinsko zasedo. Skočil naj bi z oklepnika in začel streljati proti Ukrajincem, nakar je zaslišal močno eksplozijo in s strani začutil močan udarec. Na varno so ga spravili njegovi soborci in ga predali v zdravniško oskrbo, so še zapisali pri 24ur.com.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol