A. B. | 21. 12. 2022, 07:18 | Vir: STA

Zelenski bo prvič od začetka ruske invazije zapustil Ukrajino

Profimedia

Njegovo potovanje ostaja velika skrivnost, saj bi lahko prečkanje meje zanj pomenilo grožnjo za preživetje. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo po napovedih ameriških medijev obiskal Združene države Amerike, kar bo njegov prvi obisk v tujini od začetka ruske invazije na Ukrajino. V Beli hiši naj bi se srečal z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. A to še ni povsem gotovo, menda zaradi varnostnih izzivov. Kakšnih točno, ni jasno.

Vsa poročila o prvem obisku Zelenskega v tujini po dolgem času so v pogojniku. Iz varnostnih razlogov nihče ne ve, kdaj točno naj bi se obisk zgodil, če se dejansko sploh bo. V uradu Zelenskega morebitnega obiska v ZDA uradno za zdaj niso komentirali, poroča britanski BBC.

Zelenski je postal mednarodni simbol ukrajinskega odpora proti Rusiji, ki pa je svoje odmevne pozive za pomoč doslej naslavljal prek videopovezav. Iz Ukrajine ni odpotoval, ampak je na primer v ZDA poslal svojo soprogo. Doma je po navedbah Kijeva ostajal zato, da Rusom pokaže, da ga ne morejo prestrašiti in pregnati.

Pot na tuje bi ga tudi izpostavila varnostnim grožnjam. Za Zelenskega je lahko nevarno vsako potovanje iz bunkerja v Kijevu, a zaradi tega ni nehal potovati po domovini, kjer obiskuje vojake na fronti, ranjence, prebivalce uničenih območij in prizorišča uspehov ukrajinske vojske proti Rusom. Njegova uspešna pot v ZDA bi pomenila dodaten udarec že tako hudo prizadetemu ugledu Rusije kot vojaške velesile.

Pomoč Amerike 

ZDA so največja podpornica Ukrajine v denarju in orožju. Biden naj bi ob tej priložnosti napovedal napotitev nove pomoči v orožju za Ukrajino. Ta naj bi vsebovala rakete patriot. 

ZDA so doslej Ukrajini zagotovile že za okoli 50 milijard dolarjev pomoči, vključno s približno 20 milijard dolarjev vredno pomočjo na področju varnosti. 

Ukrajinski predsednik bo morda nagovoril tudi ameriški kongres, česar pa še niso potrdili, dodaja AFP. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je člane kongresa obvestila, naj se v sredo udeležijo "za zelo posebnega zasedanja o demokraciji". Podrobnejših pojasnil ni podala.

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol