8. 4. 2022, 08:02 | Vir: STA

Zelenski v luči vojnih grozodejstev čaka na obisk pomembnih politikov

Profimedia

Visoka predstavnika EU sta se na pot odpravila z vlakom, saj je zračni prostor nad Ukrajino zaprt.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v spremstvu visokega zunanjepolitičnega predstavnika unije Josepa Borrella z vlakom z vzhoda Poljske odpravila proti Kijevu. V Ukrajini je sicer tudi tokratna noč minila v znamenju vojnih grozodejstev in bega ljudi z vzhoda in juga države, kjer Rusija zdaj začenja obsežno ofenzivo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ursula von der Leyen (@ursulavonderleyen)

Visoka predstavnika EU se bosta v Kijevu med drugim sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poročajo tuje tiskovne agencije. Na pot sta se odpravila z vlakom, saj je zračni prostor nad Ukrajino zaprt, in sicer iz poljskega mesta Przemysl, le 13 kilometrov od meje z Ukrajino. V delegaciji so tudi slovaški premier Eduard Heger in več evropskih poslancev.

Razmere še bolj strašne kot v Buči

Zelenski je sicer ponoči v novem video nagovoru posvaril, da po Buči zdaj podobne, če ne celo še hujše zločine ruskih sil razkrivajo tudi v drugih mestih na območju, med drugim v Borodjanki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Da so razmere v slednji, kjer so zdaj šele začeli preiskovati ruševine, po prvih ugotovitvah še bolj strašne kot v Buči, je ponoči v video nagovoru opozoril Zelenski.

Malo pred tem je ukrajinska generalna tožilka Irina Venediktova na Facebooku objavila, da so v ruševinah dveh stanovanjskih zgradb v Borodjanki našli 26 trupel. Dodala je, da je težko reči, koliko bo vseh žrtev, je pa zapisala, da je kraj, kjer je pred vojno živelo 13.000 ljudi, najbolj uničen med kraji v okolici Kijeva.

V vasi Obuhoviči, kakih 70 kilometrov severozahodno od Kijeva, naj bi medtem ruski vojaki tamkajšnje prebivalce uporabili kot živi ščit, kar je prepovedano z ženevskimi konvencijami. Kot poroča britanski BBC, imajo za to že trdne dokaze.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ