18. 4. 2022, 19:07 | Vir: STA

Zelenski predal prošnjo za članstvo v Evropski uniji: "Izredni časi zahtevajo izredno hitrost"

Profimedia

Ursula von der Leyen po le desetih dneh prejela ključne odgovore ukrajinskega predsednika. Se bo Ukrajina pridružila Evropski uniji? 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes veleposlaniku Evropske unije v Kijevu Mattiju Maasikasu predal odgovore na vprašalnik, ki mu ga je med obiskom v Ukrajini pred desetimi dnevi izročila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Profimedia

"Nov korak na poti Ukrajine v EU. Počaščen sem, da sem od ukrajinskega predsednika Zelenskega prejel odgovore na vprašalnik Evropske komisije, ki mu ga je predsednica Ursula von der Leyen izročila pred zgolj desetimi dnevi. Izredni časi zahtevajo izredne korake in izredno hitrost," je na Twitterju zapisal Maasikas.

Von der Leynova je vprašalnik, ki bo podlaga za pripravo mnenja komisije o ukrajinski prošnji za članstvo v EU, Zelenskemu predala med obiskom v Kijevu. Tedaj je poudarila, da bo EU nudila podporo Ukrajini, da bi izpolnjevanje vprašalnika zaključila v nekaj tednih in ne nekaj letih, kot je to sicer običajno.

EU je sicer danes obsodila tudi zadnje ruske napade v Ukrajini. "Ukrajina je tarča najintenzivnejših raketnih napadov ruskih sil v več tednih. EU obsoja vsesplošno in nezakonito obstreljevanje civilistov in civilne infrastrukture s strani ruskih sil," je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol