22. 4. 2022, 10:25 | Vir: STA

Zelenski razkril, KOLIKO denarja mesečno potrebuje Ukrajina

Profimedia

Kako se bo država po vojni postavila na noge?

Ukrajina na mesečni ravni za delovanje potrebuje sedem milijard dolarjev, za kasnejšo obnovo pa bo potrebnih več sto milijard dolarjev, je na srečanju Mednarodnega finančnega sklada (IMF) in Svetovne banke dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Svetovna banka dosedanjo škodo v državi ocenjuje na približno 60 milijard dolarjev.

Nadomestitev gospodarskih izgub

Po besedah Zelenskega je sedem milijard dolarjev mesečno potrebnih za nadomestitev gospodarskih izgub, ki jih je država utrpela zaradi ruske invazije. Poleg tega pa bo Ukrajina potrebovala "stotine milijard dolarjev za obnovo vsega tega pozneje", je dejal prek video povezave iz Kijeva.

Profimedia

"Ruska vojska načrtno uničuje vse objekte v Ukrajini, ki služijo kot ekonomska osnova za življenje. To vključuje železniške postaje, skladišča hrane, naftne rafinerije," je dejal zbranim na srečanju finančnih ministrov in guvernerjev držav članic IMF ter Svetovne banke v Washingtonu.

Zavzel se je še za to, da mednarodna skupnost Rusijo nemudoma izključi iz mednarodnih finančnih institucij, vključno s Svetovno banko, IMF in drugimi. Vse države "morajo biti pripravljene takoj prekiniti vse vezi z Rusijo", je dejal v nagovoru.

Znesek bo med vojno naraščal

Svetovna banka je medtem ocenila, da fizična škoda na ukrajinskih stavbah in infrastrukturi glede na prve ocene znaša okrog 60 milijard dolarjev. Znesek ne vključuje vse večjega gospodarskega stroška vojne in bo naraščal ves čas trajanja vojne, je dejal predsednik Svetovne banke David Malpass.

ZDA napovedale dodatno pomoč

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je ob tem napovedala 500 milijonov dolarjev finančne pomoči Ukrajino, s katero želijo ZDA pripomoči k plačilu plač, pokojnin in zagotavljanju storitev v državi.

Pomoč je napovedala po srečanju z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom in finančnim ministrom Sergijem Marčenkom in dejala, da je nujno omogočiti vladi funkcioniranje kljub ruski invaziji. "Potrebe so ogromne in to pomoč nameravamo čim prej zagotoviti neposredno Ukrajini, da jo lahko porabi za nujne potrebe," je dejala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord