2. 6. 2022, 15:50 | Vir: STA

Zelenski: Rusi nadzirajo že eno petino ukrajinskega ozemlja

Profimedia

Območje Ukrajine pod ruskim nadzorom je po besedah ukrajinskega predsednika večje kot ozemlje Nizozemske, Belgije in Luksemburga skupaj. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da ruske sile nadzorujejo približno petino njegove države, vključno z že aneksiranim Krimskim polotokom in ozemljem na vzhodu, ki je od leta 2014 v rokah proruskih separatistov.

Pod ruskim nadzorom že petina Ukrajine

"Danes je približno 20 odstotkov našega ozemlja pod nadzorom okupatorjev," je dejal med nagovorom zakonodajalcev v Luksemburgu.

Profimedia

Pri tem je opozoril, da so leta 2014 proruski separatisti nadzorovali 43.000 kvadratnih kilometrov ozemlja. Po skoraj sto dnevih vojne naj bi se ta številka povzpela na približno 125.000 kvadratnih kilometrov, kar pa predstavlja ozemlje večje od Nizozemske, Belgije in Luksemburga skupaj.

Veliko težavo predstavljajo mine

Hkrati je dejal, da je skoraj 300.000 kvadratnih kilometrov ozemlja "onesnaženih" z minami in neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. "12 milijonov Ukrajincev je razseljenih, več kot pet milijonov pa jih je odšlo v tujino," je še dodal.

Profimedia

Ruske sile pa medtem utrjujejo svoje položaje v vzhodni pokrajini Donbas, ki vključuje regiji Lugansk in Doneck, in se vztrajno približujejo ukrajinskemu de facto upravnemu središču te regije, mestu Kramatorsk.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol