1. 3. 2023, 13:26 | Vir: STA

Huda železniška nesreča v Grčiji: odstopil grški minister za promet

Profimedia

Zaradi trčenja se je iztirilo več vagonov, na nekaterih med njimi je nato izbruhnil požar. Večino žrtev je bilo mogoče identificirati le z analizo DNK.

Grška vlada je zaradi hude železniške nesreče na severu države, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo 36 ljudi, 66 pa jih je bilo poškodovanih, odredila tridnevno žalovanje. Kraj trčenja potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa je že obiskal premier Kiriakos Micotakis, tja bo odpotovala tudi predsednica države Katerina Sakelaropulu.

Zaradi nesreče je grška vlada odpovedala vse javne proslave, zastave na javnih zgradbah pa bodo do petka plapolale na pol droga. Predsednica države Sakelaropulujeva je skrajšala uradni obisk v Moldaviji. "Žal moram prekiniti obisk, da bi bila blizu svojim ljudem in podprla tiste, ki to potrebujejo," je dejala grška predsednica. Dodala je, da poteka operacija za reševanje življenj, da bi pomagali tistim, ki so na vlaku smrti.

Profimedia

Vlaka sta trčila malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki peljal iz Aten proti Solunu, tovorni pa v nasprotni smeri. Po trčenju se je več vagonov iztirilo, v potniškem vlaku pa je izbruhnil požar. Po najnovejših podatkih, objavljenih na spletni strani grških gasilcev, je v trčenju vlakov umrlo najmanj 36 ljudi, med 66 poškodovanimi jih je šest v kritičnem stanju. Prizadevanja za rešitev tistih, ki so še ujeti v razbitinah vlaka, se nadaljujejo, pri čemer se reševalci osredotočajo na prve tri vagone potniškega vlaka.

Je bila kriva človeška napaka? 

Po doslej znanih informacijah grškega zunanjega ministrstva med smrtnimi žrtvami nesreče ni tujih državljanov, je tvitnilo slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. "Ker je več ljudi ujetih v prvih vagonih potniškega vlaga, predvidevamo, da se bo število žrtev še povečalo," so še zapisali.

Profimedia

Sindikat železničarjev je sporočil, da je bilo čelno trčenje vlakov v torek pozno zvečer najhujša železniška nesreča v zgodovini države. Zaradi trčenja se je iztirilo več vagonov, na nekaterih med njimi je nato izbruhnil požar. Večino žrtev je bilo mogoče identificirati le z analizo DNK.

Vzrok nesreče še ni znan, a prve domneve kažejo na človeško napako. Po poročanju grških medijev elektronski nadzorni sistem na progi, ki je bila sicer nedavno obnovljena, ni deloval, in sicer so bile težave z njim že dlje časa. Zato so bili za pravilno usmerjanje vlakov odgovorni posamezni predstojniki postaj. Preiskovalci domnevajo, da so potniški vlak s postaje Larisa usmerili na napačen tir, na katerem je že bil tovorni vlak. Na odseku, kjer sta trčila vlaka, je sicer dvotirna proga.

Odstopil grški minister za promet

Zaradi nesreče je odstopil grški minister za promet Kostas Karamanlis. Kot je dejal, je sedanja vlada železnice prevzela v stanju, neprimernem za 21. stoletje, od takrat pa storila vse, da bi jih izboljšala. "Žal pa ta prizadevanja niso bila dovolj, da bi preprečili takšno nesrečo. To je zelo težko za vse nas in zame osebno," je ob odstopu povedal Karamanlis in dodal, da ko se zgodi nekaj tako tragičnega, ni mogoče nadaljevati, kot da se ni nič zgodilo.

Po njegovih besedah je namreč nujno, da lahko državljani zaupajo političnemu sistemu. "Zato odstopam s položaja ministra za infrastrukturo in promet," je pojasnil in dodal še, da se čuti dolžnega prevzeti odgovornost za napake Grčije. Ob tem je še enkrat izrazil sožalje družinam žrtev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol