P.M. | 25. 10. 2022, 21:35

Zgodba o moškem, ki se ni umil več kot pol stoletja, se je končala tragično

Youtube/posnetek zaslona

Vodi in milu se je upiral celih 65 let, njegova zgodba je obkrožila svet. In kaj je bil razlog njegove smrti?

Potem ko so iranski mediji pred časom v svet poslali zgodbo o puščavniku z juga države, ki se zaradi strahu pred vodo in milom ni nikoli umival — prepričan je namreč bil, da bo zbolel in umrl, če njegova koža pride v stik z milom ali vodo — je Amou Haji oziroma striček Haji postal svetovno znan. Svet pa je nedavno obkrožila vest, da je moški nedavno umrl v svoji kolibi. In to kmalu potem, ko se je prvič po več desetletjih umil.

Travma iz mladosti

Zakaj točno je odklanjal umivanje, ni jasno, sam je dejal le, da ga ne prenese zaradi travm iz mladosti. Jamo, v kateri je sprva živel, si je izkopal sam, dokler mu niso vaščani zgradili zidane kolibe in ga komaj prepričali, da se je vselil vanjo. Domačini so za časopis takrat povedali. da Hajija pogosto vidijo, ko ob cestah pobira mrhovino, da pije zgolj umazano vodo iz stare pločevinke za olje in da v pipo tlači posušene živalske iztrebke. 

Dolgo življenje brez ustreznih higienskih pogojev je na njem pustilo vidne posledice – bil je vidno zanemarjen, umazan, poln gnojnih ran in izpuščajev.

Pred nekaj meseci so ga vaščani končno prepričali, da se umije. Le malo pozneje je zbolel in si ni več opomogel. Star je bil 94 let.

"Najbolj umazan človek na svetu"

Ena izmed uspešnic na spletu je bil takrat tudi video posnetek s tem naslovom, v kateremje bilo od blizu predstavljeno življenje "najbolj umazanega človeka na planetu".

Striček Haji je dejal, da verjame, da bi si uničil imunski sistem, če bi se okopal. Ter da je trdno prepričan, da mnogi ljudje zbolevajo prav zaradi pretirane čistoče.

Popil naj bi več kot tri litre (nečiste) vode na dan, hitro se je razburil, če so mu svetovali, naj se prehranjuje s čisto hrano in pije svežo vodo. Video si lahko ogledate spodaj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol