7. 4. 2022, 22:56 | Vir: STA

Zgodovinski dan za ZDA. Po dolgih 233 letih jim je končno uspelo TO

Profimedia

Da bo dosegel ta pomemben mejnik, je Joe Biden napovedal že pred svojo izvolitvijo.

Iz Združenih držav Amerike prihaja vest, da je bila prvič v 233-letni zgodovini ameriškega vrhovnega sodišča na položaj vrhovnega sodnika izvoljena temnopolta sodnica. Nasledila bo liberalnega Stephena Breyerja, ki se odpravlja v pokoj.

Ameriški senat je s 53 glasovi za in 47 proti na ta položaj potrdil zvezno prizivno sodnico Ketanji Brown Jackson. Za njo so poleg vseh 50 demokratov glasovali še trije republikanci, Susan Collins iz Maina, Mitt Romney iz Utaha in Lisa Murkowski z Aljaske. Razmerje moči na sodišču se po njeni potrditvi sicer ne bo spremenilo - ostaja namreč šest proti tri v prid konservativnim glasovom. 

Profimedia

Po mnenju trojice republikancev, ki so glasovali za kandidatko, je postopek za potrditev vrhovnih in tudi drugih sodnikov v ZDA postal politično sprevržen, saj kandidate imenuje predsednik ZDA in ne senatorji, ki le sodelujejo z nasveti in glasovanjem o potrditvi. Predsednik Joe Biden je sicer že pred izvolitvijo obljubil, da bo na vrhovno sodišče postavil temnopolto žensko.

Čeprav se omenjena trojica republikancev s sodniško filozofijo nove vrhovne sodnice ne strinja povsem, ji po lastnih besedah ne morejo očitati, da ni kvalificirana za položaj.  

Kandidate za vrhovno sodišče so včasih v ZDA potrjevali z ogromno večino. Predhodnik Brown Jacksonove, ki ima povsem enako sodniško filozofijo kot ona, je bil na primer leta 1994 potrjen s 87 glasovi proti devetim

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord