B.A. | 27. 2. 2023, 12:21 | Vir: STA

Zloglasno ameriško poročilo: covid-19 je verjetno nastal zaradi uhajanja iz laboratorija

Profimedia

Čeprav v stroki prevladuje mnenje, da se je koronavirus razvil po naravni poti, novo poročilo urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti temu nasprotuje. 

Pandemija covida-19 se je verjetno začela zaradi uhajanja virusa iz laboratorija na Kitajskem, je v najnovejšem poročilu urada nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti Avril Haines ocenilo ameriško ministrstvo za energijo. Peking je poročilo že obsodil in Washington pozval, naj preneha politizirati vprašanje izvora covida-19.

V skladu z navedbami v poročilu, ki sta ga razkrila časnika Wall Street Journal in New York Times, se je ministrstvo za energijo zdaj pridružilo FBI, ki prav tako meni, da je bila pandemija covida-19 verjetno posledica nesreče v kitajskem laboratoriju. V ZDA še vedno prevladuje mnenje, da se je virus razvil po naravni poti.

Profimedia

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v nedeljo za CNN poudaril, da obveščevalna skupnost ostaja razdeljena pri vprašanju o nastanku novega koronavirusa. "Trenutno ni dokončnega odgovora obveščevalne skupnosti na to vprašanje. Številni med njimi so rekli, da preprosto nimajo dovolj informacij, da bi bili prepričani o nastanku virusa," je dodal.

Kritika v odzivu 

Kitajske oblasti so se kritično odzvale na novo poročilo in Washington pozvale, naj preneha spodbujati teorijo o laboratorijski nesreči, blatiti Kitajsko in politizirati vprašanje izvora covida-19, zaradi katerega je umrlo skoraj sedem milijonov ljudi. 

"Strokovnjaki iz Kitajske in Svetovne zdravstvene organizacije so na podlagi terenskih obiskov laboratorijev v Wuhanu in obsežnih pogovorov z raziskovalci že prišli do verodostojnega sklepa, da je možnost uhajanja zelo malo verjetna," je poudarila tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec