23. 4. 2022, 12:28 | Vir: STA

Zlovešči rudnik? Pred leti v njem umrlo pet rudarjev, zdaj jih deset pogrešajo

Slika je simbolična.

Profimedia

Po novi nesreči v premogovniku so rešili 42 od 52 rudarjev. Trenutno še ni znano, če so ostali preživeli. 

V jutranjih urah je območje premogovnika v poljskem mestu Zofiowka prizadel potres, ki je povzročil uhajanje metana. Večina rudarjev je rudnik pravočasno zapustila, a reševalci trenutno pogrešajo še deset ljudi, ki so bili med potresom pod zemljo.

"42 od 52 rudarjev, ki so bili ob potresu pod zemljo, je uspelo priti na površje. S preostalimi desetimi rudarji pa reševalci nimajo stika," je sporočilo premogovniško podjetje JSW in dodalo, da je dvanajst reševalnih ekip doslej neuspešno poskušalo doseči mesto, kjer naj bi obtičali pogrešani rudarji.

V tem rudniku umrlo že pet ljudi

Na novico o nesreči se je že odzval predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, ki je dogodek označil kot "uničujoč". To sicer ni prva nesreča v omenjenem premogovniku. Leta 2018 je namreč ta rudnik prav tako prizadel potres, pri čemer je umrlo pet rudarjev.

Podjetje JSW pa ima v lasti tudi premogovnik v kraju Pniowek, kjer je v nesreči v sredo umrlo pet ljudi, vključno z reševalcem, sedem pa jih še pogrešajo. Prva eksplozija v tem premogovniku je odjeknila malo po polnoči na globini 1000 metrov.

Medtem ko so reševalci pomagali žrtvam prve eksplozije, je odjeknila še druga. Iskanje sedmih pogrešanih so nato v petek v celoti prekinili, potem ko so zaradi tretje eksplozije razmere v jami postale prenevarne.

Pogoste rudarske nesreče

Poljska, ki se sicer zanaša na premog za približno 70 odstotkov svoje energije, se je v zadnjih letih soočila z obilico rudarskih nesreč. Poleg nesreče v Zofiowki leta 2018 sta lani v rudniku Myslowice-Wesola na jugu države umrla dva moška, še dva pa sta bila poškodovana, ko se je zrušila podzemna stena.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.