STA/M.P. | 17. 12. 2022, 12:16

Zmešnjava v Peruju, v državi obtičalo na tisoče turistov

Profimedia

Prestolnica Lima je pod vojaškim nadzorom, število smrtnih žrtev je medtem naraslo na 22.

V novih spopadih med policijo in podporniki odstavljenega predsednika Pedra Castilla sta bila v zadnjih urah ubita najmanj dva človeka, s čimer je število smrtnih žrtev protestov naraslo na 22. V državi je zaradi protestov obtičalo 5000 turistov.

Nasilni protesti podpornikov odstavljenega predsednika

Politični kaos v Peruju se je začel prejšnji teden z že tretjim poskusom ustavne obtožbe proti Castillu, odkar je ta nekdanji učitelj pred 18 meseci presenetljivo zmagal na predsedniških volitvah. 53-letni Castillo je tik pred predvidenim glasovanjem sporočil, da razpušča parlament, napovedal vzpostavitev izredne vlade in vladanje z dekreti ter uvedel policijsko uro.

Protestniki med drugim zahtevajo izpustitev Castilla, odstop nove predsednice Dine Boluarte in izvedbo predčasnih volitev.

Pri tem je bil Castillo med vladajočo elito povsem osamljen.130-članski parlament je namreč izglasoval njegovo odstavitev, po glasovanju o odstavitvi s položaja se je odpravil na sedež policije v prestolnici Lima, kjer so ga nato tudi pridržali po nalogu posebne ekipe tožilcev, ki se ukvarja s politično korupcijo.

Podporniki Pedra Castilla.

Parlament zavrnil predlog predsednice o izvedbi predčasnih volitev

Perujska predsednica DIna Boluarte je napovedala, da bo parlamentu predstavila predlog zakona, s katerim naj bi nove volitve izvedli dve leti prej, kot je predvideno. S tem je skušala zmanjšati napetosti v državi, vendar njene izjave niso imele večjega učinka. Parlament je predlog predčasnih volitev zavrnil.

Za sprejetje je bilo potrebnih 87 glasov, a je za razpis predčasnih volitev glasovalo le 49 poslancev.

Zaradi po njuni oceni nekorektnega odziva varnostnih sil na proteste sta odstopila ministrica za izobraževanje Patricia Correa in minister za kulturo Jair Perez.

Zaprtih več letališč

Več letališč po vsej državi zaradi protestov ostaja zaprtih, med drugim tudi letališče v mestu Cusco, ki je vstopna točka za biser perujskega turizma, Machu Picchu. V mestu je tako obtičalo vsaj 5000 turistov, je sporočil župan mesta povedal Darwin Baca.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ