20. 4. 2022, 13:32 | Vir: STA

Znana usoda Juliana Assangea, njegovi odvetniki že napovedujejo pritožbo

Pred londonskim sodiščem so se v času zasedanja zbrali Assangeovi podporniki.

Profimedia

Končno odločitev mora sedaj sprejeti le še britanska notranja ministrica Priti Patel.

Sodišče v Londonu je uradno izdalo dovoljenje za izročitev ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea v ZDA, kjer mu nameravajo soditi zaradi objave tajnih dokumentov. Odvetniki Assangea se lahko sicer še pritožijo na višje sodišče, če bo ministrica izročitev potrdila.

Odločitev pomeni korak bližje koncu dolgoletne sage na britanskih sodiščih glede izročitve ZDA, čeprav so odvetniki že napovedali dodatne pritožbe tudi glede drugih točk primera. Britansko vrhovno sodišče je marca Assangeu odreklo možnost pritožbe na izročitev ZDA. Kot je sporočilo sodišče v Londonu, za to ne obstaja zadostna pravna podlaga.

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord