T. R. K. | 11. 4. 2024, 15:56

Razkrite grozljive podrobnosti smrti Alekseja Navalnega: mučili so ga na tako okruten način, da so mu ...

Alexei Navalny

Profimedia

Na plan prihajajo pretresljive podrobnosti ...

Viri trdijo, da so Putinovega največjega tekmeca Alekseja Navalnega do smrti mučili, potem ko so ga v zaporu tako tesno zvezali, da so mu prekinili dotok krvi v možgane. Novo poročilo trdi, da so prvotni rezultati obdukcije razkrili, da je imel 47-letni zaprti opozicijski voditelj krvne strdke v rokah in mišicah - preden so agenti Kremlja to prikrili.

Notranji viri so ruski organizaciji za človekove pravice gulagu.net razkrili, da je bil forenzični strokovnjak, ki je pregledal truplo Navalnega, prisiljen skriti svoje ugotovitve, in sicer po ukazu Putinove tajne službe.

Prva ruska poročila so trdila, da je Navalni 16. februarja umrl zaradi "krvnega strdka" v sibirskem gulagu, kjer je bil zaprt v okviru brutalne politične represije. "Sovražnik Kremlja", kot ga je oklical Putin, je v sadistični koloniji Polarni volk prestajal 19-letno zaporno kazen zaradi ekstremizma - vse obtožbe je sam zanikal, poroča The Sun.

Na plano so zdaj prišle nove ugotovitve. Portal gulagu.net, ki ga vodi ruski disident Vladimir Osečkin, trdi: "Sodni izvedenec je bil pod pritiskom, da bi prikril odkritje krvnih strdkov v stegenskih mišicah in rokah".

Alexei Navalny

Alexei Navalny

profimedia

Vir je organizaciji povedal, da je sodni zdravnik ugotovil, "da so bile štiri do pet ur pred nastopom biološke smrti zaporniku zvezane roke in noge".

Njegove okončine "so bile tesno zvezane ravno tako, da je kri zastajala in so v njej nastali krvni strdki, ki so nato zamašili pljučno arterijo in možganske krvne žile", je navedeno v izjavi organizacije. Za trditev o mučenju niso predložili nobenih dokazov, zahodni voditelji in predstavniki ruske opozicije pa so sicer obtožili Vladimirja Putina, da je umor Navalnega naročil.

Na forenzičnega strokovnjaka in preiskovalce preiskovalnega odbora "močno pritiska FSB [varnostna služba], da bi ovirali preiskavo", je še navedeno v poročilu. Naročili so jim, naj "prikrijejo okoliščine storitve posebno hudega kaznivega dejanja proti Alekseju Navalnemu - mučenja in umora po naročilu". Znano je, da so ruske oblasti podaljšale rok preiskave še vedno nepojasnjene smrti zaprtega vodje ruske opozicije.

Po besedah Ivana Ždanova, direktorja Navalnove fundacije za boj proti korupciji, je novi datum 20. april. To pomeni, da "vlada še vedno nima uradnih informacij o vzroku smrti", je dejal Ždanov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord