5. 9. 2022, 15:08 | Vir: STA

Boris Johnson je na premierskem stolčku dobil zamenjavo!

Profimedia/fotomontaža

Za njegovo nasledstvo na čelu konservativne stranke se je potegovalo osem kandidatov, poslanci so izbor skrčili na dva, zunanjo ministrico Liz Truss in nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka. Kdo je dobil več glasov?

Za novo vodjo britanskih konservativcev, ki bo zdaj od Borisa Jonhsona prevzela tudi vodenje vlade, je bila izvoljena dosedanja britanska zunanja ministrica Liz Truss. Na strankarskem glasovanju je Truss premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka.

V nagovoru po objavi izida glasovanja je dejala, da bodo izpolnili obljube, ki so jih dali volivcem. Napovedala je drzen načrt za zmanjšanje davkov in spodbuditev gospodarske rasti ter dodala, da bodo na volitvah čez dve leti znova premagali opozicijske laburiste.

Liz Truss bo na čelu stranke in vlade nasledila Borisa Johnsona, ki je po številnih aferah z mesta šefa konservativcev odstopil 7. julija, medtem ko je na premier.

Liz Truss bo na čelu stranke in vlade nasledila Borisa Johnsona, ki je po številnih aferah z mesta šefa konservativcev odstopil 7. julija, medtem ko je na premier.

Profimedia

Kot je v Londonu sporočil sir Graham Brady, vodja odbora 1922, ki organizira strankarske volitve, je za Liz Truss glasovalo okoli 57 odstotkov članov stranke, za Rishija Sunaka pa 43 odstotkov. Glas je sicer oddalo nekaj več kot 172.000 članov britanske vladajoče stranke.

Liz Truss bo v torek odpotovala na Škotsko v dvorec Balmoral h kraljici Elizabeti II., ki jo bo imenovala na čelo vlade. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ