19. 4. 2022, 16:00

Znanstveniki razvili poseben pribor za bolj zdrav obrok

Profimedia

Lahko bi pomagal ljudem, ki bi morali zaradi zdravstvenih razlogov paziti na to, kaj jedo. 

Palčke, ki so jih razvili v sodelovanju s profesorjem na japonski univerzi, pomagajo izboljšati okus hrane z uporabo elektrostimulacije in mini računalnika, ki se nosi kot je zapestnica.

"Naprava s šibkim električnim tokom prenaša natrijeve ione iz hrane prek palčk do ust, kjer se ustvari občutek slanosti," je povedal profesor Homei Miyashita.

Profimedia

Posebej pomemben za prebivalce

"Zaradi tega procesa se slan okus okrepi za enkrat in pol," je dejal. Miyashita in člani njegovega laboratorija so raziskovali različne načine, na katere lahko tehnologija spodbudi človekove čutne izkušnje. Znanstvenik je razvil tudi televizijski zaslon, ki lahko posnema različne okuse hrane.

Paličice, ki izboljšajo okus hrane, so še posebej pomembne za prebivalce Japonske, kjer tradicionalna prehrana daje prednost slanim okusom. Povprečen odrasel Japonec zaužije približno 10 gramov soli na dan, kar je dvakrat več od količine, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Prekomerni vnos natrija

Prekomerni vnos natrija je povezan s povečano pojavnostjo visokega krvnega tlaka, možganske kapi in drugih bolezni. "Da preprečimo razvoj teh bolezni, bi morali zmanjšati količino soli, ki jo vnesemo v telo. Da bi se skušali izogniti uporabi soli na običajen način, bi se morali odreči ali vsaj zmanjšati količino najljubše hrane in obrokov v vsakodnevni prehrani ali pa preiti na uživanje nesoljene in nezačinjene hrane," je povedal raziskovalec Ai Sato. Miyashita in Sato izpopolnjujeta svoje prototipne palčke in upata, da jih bosta prihodnje leto komercializirala

 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec