L. PA. | 26. 6. 2023, 13:05

"Dobesedno poje tvoje telo" – nova 'zombi droga' straši po Ameriki, obstaja nevarnost, da se bo razširila v Evropo (FOTO in VIDEO)

Posnetek zaslona

Največja nevarnost te droge so odprte rane na telesu, ki jih povzroči redno vbrizgavanje.

Danes obeležujemo mednarodni dan proti zlorabi in nezakonitemu prometu z drogami. Ob tem v ZDA vse več težav povzroča tako imenovana zombi droga, ksilazin ali "tranq", kot so jo poimenovali uživalci.

Gre za pomirjevalo, ki ga je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) odobrila za uporabo pri živalih, konkretno za uspavanje velikih živali, kot so losi, jeleni in konji, in nikakor ni primerno za ljudi.

Vendar je v Združenih državah Amerike vstopilo na trg s prepovedanimi drogami in se zdaj, poroča Euronews.next, širi tudi v Evropo. V Veliki Britaniji je 43-letni moški postal prva znana žrtev te droge v Evropi.

@dylan.page

What do we think about this?!😳

♬ original sound - Dylan Page

Ko si odvisnik v telo vbrizga drogo, ta nevarno upočasni srčni utrip, hkrati pa povzroči velike odprte rane na koži: ognojke in razjede.

Čez čas se te rane razširijo vsepovsod po odvisnikovih nogah in rokah in začnejo gniti, dokler ni potrebna amputacija uda. Tudi zaradi tega srhljivega stranskega učinka je ksilazin dobil vzdevek "zombi droga". Poleg tega se uporabniki pogosto ne zavedajo svoje okolice in po ulicah hodijo kot v transu.

Uporabo ksilazina na trgu s prepovedanimi drogami so prvič zaznali v Portoriku okoli leta 2000, a šele v zadnjem času so začeli o drogi govoriti kot o "vse večji nevarnosti", saj je zaslužna že za 7 odstotkov smrti zaradi predoziranja v državi.

Droga je z lahkoto dostopna na spletu za le nekaj ameriških dolarjev in je skoraj vedno združena s fentanilom, sintetičnim opioidom, petdesetkrat močnejšim od heroina. Zaradi fentanila se je število smrti zaradi predoziranja v Združenih državah leta 2022 povečalo na skoraj 110.000, kar je rekord.

Posnetek zaslona

"Dobesedno poje tvoje telo, tako kot krokodil," je za TodayOnline povedal eden od uporabnikov.

Rane so sicer na začetku videti kot drobne ureznine ali modrice, a čez čas začne tkivo okoli njih gniti in propadati.

Zaenkrat še ni točnih podatkov, kako prisoten je ksilazin na evropskem trgu, vendar pa mu vrata odpira dejstvo, da so talibani nedavno uvedli prepoved gojenja opijskega maka, zaradi česar se bo evropski trg heroina kmalu soočil s problemom dobave in začel ozirati za nadomestki - eden od njih je že denimo fentanil.

Ženske uporabnice drog bolj stigmatizirane

Sicer pa so pri NIJZ ob mednarodnem dnevu proti zlorabi drog opozorili na diskriminacijo uporabnic drog, ki so ranljivejše od moških in redkeje poiščejo pomoč. V Sloveniji je takih približno petina uporabnikov prepovedanih drog.

Izpostavili so, da se ženske prej znajdejo v slabem ekonomskem položaju, imajo težave v duševnem zdravju in se srečujejo z nasiljem v partnerskih odnosih.

Poleg tega so zaradi uporabe drog stigmatizirane bolj kot moški, saj se uporabo drog dojema kot nasprotje s pričakovanimi sedanjimi družbenimi vlogami, ki so povezane z materinstvom in skrbništvom, poroča STA.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol