A. B. | 9. 7. 2022, 17:07 | Vir: STA

Dan žalovanja: našli so vseh 11 pogrešanih oseb

Profimedia

V italijanskih Dolomitih se je odlomil del ledenika in sprožil plaz, ki je pod seboj pokopal alpiniste, ki so se vzpenjali na vrh. Ledenik se je odlomil na najvišjem vrhu Dolomitov, Marmoladi. Po obširni iskalni akciji so našli vse, ki so bili udeleženi v nesreči. 

Reševalci so odkrili ostanke vseh 11 pogrešanih oseb v nesreči na gori Marmolada v italijanskih Dolomitih. Zadnja žrtev, ki so jo našli izpod plazu ledu in kamenja, je bila plezalka. 

Med žrtvami nesreče, v kateri se je minulo nedeljo odlomil del ledenika na najvišjem vrhu Dolomitov in sprožil plaz, so s pomočjo vzorcev DNK identificirali šest moških in tri ženske iz Italije in dva Čeha. Še osem ljudi je bilo ranjenih.

Razglašen dan žalovanja 

Župan bližnjega kraja Canazei je razglasil dan žalovanja. Dan bodo popoldne obeležili z minuto molka in mašo v lokalni cerkvi.

Reševalci bodo nadaljevali z iskanjem morebitnih delov teles žrtev kot tudi njihovih osebnih predmetov.

Smrten odlom ledenika

Reševalci regije Veneto Suem 118 so na dan dogodka sporočili, da je 15 oseb skušalo osvojiti Marmolado, ko se je odlomil vrh ledenika. Na njihovo pot je tako zgrmel plaz ledu, kamnov in snega.

Kriv naj bi bil vročinski val v Italiji 

Strokovnjaki nesrečo povezujejo s sedanjim vročinskim valom v Italiji, zaradi katerega je ledenik postal nestabilen, saj so temperature na 3000 metrih nadmorske višine dosegle 10 stopinj Celzija.

Tako visoke temperature ob začetku poletja so bile pred leti še nepredstavljive. Znanstveniki pogostejše in vse hujše vročinske valove pripisujejo globalnemu segrevanju, ki je posledica človeške dejavnosti. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec