11. 5. 2022, 15:00 | Vir: STA

Za pobeg iz Rusije si je članica Pussy Riot omislila TAKŠNO preobleko

Telefona se je že znebila

Profimedia

Od začetka ruske invazije na Ukrajino vse več ruskih državljanov zapušča matično državo.

Članica skupine Pussy Riot Marija Aljohina je pobegnila iz Rusije, pri čemer se je, kot je povedala v torkovem intervjuju za New York Times, preoblekla v dostavljavko hrane, da bi se izognila policiji. S tem se je pridružila več tisoč Rusom, ki so, odkar je predsednik Vladimir Putin pričel invazijo v Ukrajini, zapustili državo.

Aljohina je bila septembra obsojena na enoletno omejitev gibanja zaradi protestiranja v podporo zaprtemu kritiku Kremlja Alekseju Navalnemu, vendar so aprila oblasti njeno kazen spremenile v zaporno.

V intervjuju je opisala, kako se je preoblekla v kurirja, da bi se izognila moskovski policiji, ki jo je zasledovala. Prav tako se je odrekla svojemu mobilnemu telefonu, da je ne bi mogli izslediti.

Nato jo je prijatelj odpeljal do beloruske meje, teden dni pozneje pa ji je po več poskusih uspelo prečkati mejo z Litvo.

Njena partnerica in kolegica iz skupine Pussy Riot Ljuša Štein je medtem na Twitterju objavila fotografijo Aljohine, oblečene v zeleno uniformo dostavljavcev in z nahrbtnikom za dostavo hrane.

Zapisala je, da Aljohina ni pobegnila iz Rusije, ampak se je odpravila na turnejo za zbiranje denarja za Ukrajino, ki se bo začela s koncertom 12. maja v Berlinu.

Pussy Riot

Pussy Riot

Profimedia

Šteinova, sicer občinska namestnica v Moskvi, je bila zaradi protestiranja v podporo Navalnemu prav tako obsojena na omejitev gibanja, vendar je aprila pobegnila iz Rusije in nato objavila videoposnetek, kako si je je odrezala elektronsko zapestnico.

Po poročanju New York Timesa naj bi se pri svojem pobegu prav tako našemila v kurirja.

Aljohina je sicer dve leti že preživela v zaporu, ker je leta 2012 sodelovala pri protestnem nastopu skupine v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika.

Aljohina na sojenju leta 2013

Aljohina na sojenju leta 2013

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord