N.Z. | 15. 3. 2022, 10:42

Svetovalec Zelenskija: "Vojna bi se lahko končala najkasneje v začetku maja!"

profimedia

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je v ponedeljek povedal, da je datum konca vojne odvisen od tega, koliko sredstev je Kremelj pripravljen vložiti v kampanjo, poroča Reuters.

Pregovori med Ukrajino in Rusijo (v katere Arestovič ni osebno vključen) so doslej dali le malo rezultatov, če izvzamemo vzpostavitev nekaj koridorjev iz obkoljenih ukrajinskih mest.

V videu, ki ga je objavilo nekaj ukrajinskih medijev, Arestovič trdi, da je natančen datum konca vojne odvisen od tega, koliko sredstev je Rusija pripravljena vložiti v kampanjo.

"Verjamem, da bi najkasneje maja, v začetku maja, morali imeti na mizi mirovni sporazum. Morda še malo prej. Bomo videli. Govorim skratka o najkasnejših možnih datumih," je povedal Arestovič in dodal: "Zdaj smo na prelomnici. Ali se bo mirovni sporazum doseglo hitro, v roku tedna ali dveh, z umikom vojske in vsega, ali pa se bo zavleklo, če se medtem zgodijo pogajanja drugega kroga s Sirijci, kar pomeni, da bi se dogovor lahko zavlekel v sredino aprila ali konec aprila."

Najslabši možni scenarij

"Popolnoma nor scenarij pa bi pomenil, če bi se Rusija odločila v vojno poslati rekrute, ki imajo za seboj le mesec dni vojaških vaj," je še rekel.

Pa vendar, tudi če bi mirovna pogajanja uspela, se bodo taktični spopadi najverjetneje dogajali še leto dni, meni Arestovič, in to navkljub temu, da Ukrajina vztraja pri tem, da se z njenega teritorija umakne tudi zadnji ruski vojak.

profimedia
Vojna v Ukrajini se je začela 24. februrja, ruski predsednik Vladimir Putin pa jo je javno okarakteriziral kot 'specialno vojno operacijo'. Mednarodna skupnost vojni konflikt medtem ocenjujejo za največji napad na evropsko državo od druge svetovne vojne dalje, še pišejo na Al Jazeeza Balkans.

Naj še omenimo, da je Arestovič za CNN že leta 2019 javno napovedal, da vojno, ki smo ji trenutno priča (in je presenetila tudi največje poznavalce razmer z območja), Ukrajina dejansko pričakuje. Takole jo je napovedal ...