11. 7. 2020, 08:06 | Vir: STA

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila nov neslavni rekord dnevnih okužb

profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj objavila, da so po svetu v zadnjih 24 urah zabeležili rekordna 228.102 primera nove okužbe z novim koronavirusom. Največje povečanje novih okužb so potrdili v ZDA, Braziliji, Indiji in Južni Afriki. Predhodno je WHO tovrstni rekord zabeležil 4. julija, ko so po svetu potrdili 212.326 novih okužb.

Število smrti zaradi covida-19 po svetu medtem po podatkih WHO ostaja stabilno. Zaradi bolezni, ki jo povzroča sars-cov-2, umre približno 5000 bolnikov s covidom-19 na dan, poroča na spletni strani Reuters.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je sicer danes ocenil, da ni verjetno, da bo moč novi koronavirus izkoreniniti. "V današnjih razmerah ni verjetno, da lahko izkoreninimo virus," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal Ryan. Dodal je, da pa bi se lahko svet "najhujšemu, novemu vrhuncu pandemije in vračanju h karantenskim ukrepom izognil z uničenjem grozdov okužb".

Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO pristojna za covid-19, je med drugim dejala, da je kapljični prenos okužbe z novim koronavirusom najobičajnejši.

Po svetu so doslej potrdili več kot 12,3 milijona okužb z virusom sars-cov-2. Ozdravelo je 6,5 milijona ljudi. Zaradi covida-19 je umrlo 555.977 bolnikov. 

Nadzor je še vedno možen 

Močan izbruh novega koronavirusa je še vedno moč spraviti pod nadzor, je ocenil prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Število okužb po svetu se je sicer v zadnjih šestih tednih več kot podvojilo. 

"Obstajajo številni primeri z vsega sveta, ki kažejo, da je moč epidemijo, tudi če je zelo intenzivna, imeti pod nadzorom" je v izjavi za medije danes dejal Tedros in pri tem kot primere navedel Španijo, Italijo in Južno Korejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V primeru ponovnega pojavljanja primerov je treba "hitro ukrepati", je vztrajala Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO pristojna za covid-19, je pozvala k hitremu ukrepanju ob pojavu novih primerov novega koronavirusa. Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan pa je pristojne v posameznih državah pozval, naj hitro odkrijejo vire okužb, da bi se tako izognili zaprtju celotnih držav.


 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ