16. 1. 2021, 09:00 | Vir: STA

Svetovna zdravstvena organizacija poziva k večjemu sodelovanju znanosti

profimedia

Izredni odbor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se je zavzel za obsežnejše sekvenciranje v boju proti mutacijam novega koronavirusa. Države je pozval, naj sprejmejo ukrepe, s katerimi bi zagotovili varno potovanje med pandemijo, a priporočil, da naj ne zahtevajo dokazil o cepljenju proti covidu-19 za vstop na svoje ozemlje.

"Glede različic virusa izredni odbor poziva k širjenju genskega sekvenciranja in deljenja podatkov ter k večjemu sodelovanju na področju znanosti, da bi lahko razrešili ključne neznanke," je WHO zapisala v izjavi dan po virtualnem srečanju odbora, ki se ga je udeležilo 19 znanstvenikov in predstavnikov zdravstvenih oblasti z vsega sveta.

"Trenutno poteka tekmovanje med virusom, ki se razvija, in človeštvom, ki ga skuša ustaviti," je na novinarski konferenci dejal predsedujoči odboru Didier Houssin. "Prizadevanja na področju raziskav morajo biti zelo zelo hitra in zelo intenzivna," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Obstaja bojazen, da so nekatera cepiva manj učinkovita proti novim, bolj nalezljivim sevom virusa. WHO je v svojem tedenskem biltenu ocenila, da se je mutacija virusa, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji, razširila na 50 držav in ozemelj, podoben sev iz Južne Afrike pa so doslej odkrili v 20. Tretjo mutacijo, ki izvira iz amazonskega dela Brazilije in so jo v nedeljo odkrili na Japonskem, še analizirajo.

Izredni odbor WHO je tudi pozval bogatejše države, naj delijo znanje z revnejšimi, da bi pospešili proizvodnjo cepiv proti covidu-19. Treba je tudi pospešiti raziskave obstoječih cepiv in ugotoviti, kako dolgo ščitijo ljudi pred okužbo z novim koronavirusom in koliko preprečujejo prenašanje okužb.

"Glede na to, da vpliv cepiv na zmanjševanje prenosa okužbe še ni znan in da je dostopnost cepiva trenutno še preveč omejena, odbor priporoča, da države ne zahtevajo dokazil o cepljenju proti covidu-19 za vstop na svoje ozemlje," še piše v izjavi po zasedanju izrednega odbora.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa se je zavzel za to, da bi kampanje cepljenja proti covidu-19 v prihodnjih 100 dneh potekale v vseh državah po svetu. Dejal je še, da je treba zagotoviti, da bodo najprej zaščitili zdravstvene delavce in najbolj ogrožene.

Srečanje odbora WHO je bilo šesto o covidu-19. Prvič se je odbor sešel 30. januarja lani, ko je bilo WHO po besedah Tedrosa prijavljenih le 557 primerov te bolezni. Doslej so po svetu potrdili več kot 92 milijonov okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo skoraj dva milijona ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord