14. 6. 2020, 09:48 | Vir: STA

Svetovni dan krvodajalstva: Daruj kri in naredi svet bolj zdrav

profimedia

Zaznamujemo svetovni dan krvodajalcev, ki poteka pod geslom Daruj kri in naredi svet bolj zdrav in je usmerjen k izboljšanju zdravja ljudi v skupnosti. Kampanja, katere tema je Varna kri rešuje življenja, se zavzema za univerzalno potrebo po varni krvi, ki rešuje življenja ogroženih, pomaga živeti dlje in izboljšuje kakovost življenja bolnikov.

Varna kri ima pomembno vlogo tudi pri zdravstveni obravnavi matere in novorojenčka. Bistvena je tudi za zdravljenje v izrednih razmerah, kot so naravne in druge nesreče, so sporočili iz Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza).

Predsednik Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji pri Zbornici - Zvezi Anton Justin je ob tem opozoril, da gre pri varni krvi in krvnih pripravkih za bistven element vsakega zdravstvenega sistema.

A dostop do varne krvi je še vedno privilegij redkih. Večina držav z nizkimi in srednjimi dohodki ima namreč pri zagotavljanju varne krvi težave zaradi malo darovane krvi in skromne opreme za njeno testiranje. Na svetovni ravni se tako 42 odstotkov krvi zbere v državah z visokimi dohodki, kjer pa živi samo 16 odstotkov prebivalstva, še opozarjajo na Zvezi - Zbornici.

Krvodajalstvo je tako potrebno povsod po svetu, saj se z njim zagotovi dostop do kakovostne in varne krvi. Svetovni dan krvodajalstva je tako tudi poziv ljudem, da z rednim krvodajalstvom postanejo reševalci življenj. Ob tem je pomembno tudi, da poziv doseže vlade, nacionalne zdravstvene oblasti in službe za transfuzijo krvi.

V Sloveniji poleg obeležitve svetovnega dneva krvodajalstva praznujemo tudi slovenski dan krvodajalstva, ki je potekal 4. junija pod geslom Velika družina srčnih ljudi. Ob obeh dneh krvodajalstva se je oglasil tudi zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki se je zahvalil vsem, ki darujejo kri in s tem pripomorejo k delovanju zdravstvenega sistema.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel