30. 5. 2021, 07:25 | Vir: STA

Svetovni dan multiple skleroze: letošnja tema je povezovanje za boljšo zdravstveno oskrbo

profimedia

Zaznamujemo svetovni dan multiple skleroze, katerega tema je letos povezovanje za boljšo zdravstveno oskrbo in povezovanje celotne skupnosti za podporo bolnikom, pa tudi povezovanje bolnika s samim seboj pri sprejemanju bolezni. Že drugo leto zapored je globalni slogan dne #MSPovezujemo, ki poziva tudi k zagotovitvi podporne mreže za bolnike.
 

V združenju multiple skleroze so na novinarski konferenci pred dnevi izpostavili pomen celostne in multidisciplinarne obravnave bolnikov s to boleznijo. Poudarili so tudi pomen podporne mreže različnih strok in institucij, ki bolnikom pomagajo pri vključevanju v vsakdanje življenje.

Multipla skleroza je neozdravljiva avtoimunska vnetna bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem. Pojavlja se kronično ali v presledkih in odločilno vpliva na bolnikovo življenje. Najpogosteje se pojavi med 20. in 40. letom, med obolelimi pa sta dve tretjini žensk in tretjina moških, je pojasnil vodja centra za multiplo sklerozo na ljubljanski nevrološki kliniki Gregor Brecl Jakob. V Sloveniji je registriranih okoli 2500 bolnikov s to boleznijo, na svetu jih je okoli tri milijone.

Brecl Jakob je poudaril pomen zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenja multiple skleroze, kar pa je v primeru atipičnih simptomov oteženo. Obstajata dve vrsti zdravljenja. Najpomembnejša so zdravila, ki na dolgi rok vplivajo na potek bolezni in lahko zavrejo dolgoročno nevrološko prizadetost. Druga skupina zdravil pa blaži simptome, zlasti v obdobju zagona oziroma poslabšanja bolezni.

Združenje multiple skleroze, ki ima okoli 2100 članov, bolnikom nudi tudi psihosocialno pomoč. Predsednik združenja Pavel Kranjc je posebej opozoril na potrebo bolnikov po druženju v okviru skupin za samopomoč, kjer skozi pogovor izmenjujejo svoje izkušnje z boleznijo.

Strokovnjaki so o bolezni spregovorili tudi na spletnem pogovoru, ki ga je pred dnevi pripravil STAklub. Sogovorniki so poudarili, da je tudi z multiplo sklerozo mogoče živeti kakovostno in polno. Na pogovoru so spomnili tudi na simptome bolezni, denimo mravljinčenje, ob katerih je treba čim prej k zdravniku.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan