9. 10. 2021, 09:26 | Vir: STA

Svetovni dan paliativne oskrbe izpostavlja dostop do oskrbe neozdravljivo bolnih in njihovih svojcev

profimedia
Svetovni dan paliativne oskrbe izpostavlja dostop do oskrbe neozdravljivo bolnih in njihovih svojcev (foto: profimedia)

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe, ki ga obeležujemo danes, izpostavlja pomen enakopravnega dostopa do celostne oskrbe za neozdravljivo bolne in njihove svojce. V svetovnem zavezništvu za paliativno oskrbo pa ob današnjem dnevu poudarjajo tudi pomen prilagajanja oskrbe individualnim potrebam.

Paliativna oskrba je usmerjena v zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja bolnikom s kroničnimi neozdravljivimi boleznimi, ne glede na starost. Nudi tudi podporo njihovim svojcem, tako v času bolnikove bolezni kot po smrti v obdobju žalovanja. Njen cilj je ohranjanje vrednot posameznika in dostojanstva življenja. Izvajati se mora celostno, neprekinjeno in integrirano z ostalimi temeljnimi strokami.

Po svetu jo letno potrebuje okoli 40 milijonov ljudi, 18 milijonov pa še vedno umira z bolečinami in v stiski. Vsako leto v Sloveniji umre okoli 20.000 bolnikov, v glavnem zaradi kroničnih neozdravljivih bolezni, večina med njimi pa bi vsaj v zadnjem obdobju življenja potrebovala paliativno oskrbo.

S septembrom je pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana začela delovati mobilna enota, ki neozdravljivo bolnim in njihovim svojcem paliativno oskrbo nudi na domu. V okviru programa mobilne enote so vzpostavili tudi ambulantno obravnavo in 24-urno telefonsko linijo. Prvi odzivi uporabnikov in zdravstvenih delavcev so zelo pozitivni.

V Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan pa izpostavljajo pomen pediatrične paliativne oskrbe. Med drugim opozarjajo, da v Sloveniji otroška paliativna oskrba ni sistemsko in celostno urejena ter da otroci z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi večinoma niso deležni paliativne oskrbe.

Otroci potrebujejo paliativno oskrbo tudi na domu, ne samo v okviru bolnišnične obravnave. Edini pediatrični paliativni tim v Sloveniji na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ima neurejen status in neustrezne pogoje za delo. Po oceni društva bi bilo ta tim nujno formalizirati in mu zagotoviti ustrezne pogoje za delo.

V omenjenem društvu so ob današnjem dnevu tudi začeli z novim projektom Zgradimo hospic hišo za male borce, s katerim želijo ustanoviti oziroma vzpostaviti prvo hospic hišo za otroke in mladostnike v Sloveniji. V namen spodbuditve vzpostavitve celostnega sistema otroške paliativne oskrbe v Sloveniji so ministrstvo za zdravje pozvali, da se v Sloveniji uredi področje pediatrične paliativne oskrbe za otroke z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.