9. 10. 2021, 09:26 | Vir: STA

Svetovni dan paliativne oskrbe izpostavlja dostop do oskrbe neozdravljivo bolnih in njihovih svojcev

profimedia

Svetovni dan paliativne in hospic oskrbe, ki ga obeležujemo danes, izpostavlja pomen enakopravnega dostopa do celostne oskrbe za neozdravljivo bolne in njihove svojce. V svetovnem zavezništvu za paliativno oskrbo pa ob današnjem dnevu poudarjajo tudi pomen prilagajanja oskrbe individualnim potrebam.

Paliativna oskrba je usmerjena v zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja bolnikom s kroničnimi neozdravljivimi boleznimi, ne glede na starost. Nudi tudi podporo njihovim svojcem, tako v času bolnikove bolezni kot po smrti v obdobju žalovanja. Njen cilj je ohranjanje vrednot posameznika in dostojanstva življenja. Izvajati se mora celostno, neprekinjeno in integrirano z ostalimi temeljnimi strokami.

Po svetu jo letno potrebuje okoli 40 milijonov ljudi, 18 milijonov pa še vedno umira z bolečinami in v stiski. Vsako leto v Sloveniji umre okoli 20.000 bolnikov, v glavnem zaradi kroničnih neozdravljivih bolezni, večina med njimi pa bi vsaj v zadnjem obdobju življenja potrebovala paliativno oskrbo.

S septembrom je pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana začela delovati mobilna enota, ki neozdravljivo bolnim in njihovim svojcem paliativno oskrbo nudi na domu. V okviru programa mobilne enote so vzpostavili tudi ambulantno obravnavo in 24-urno telefonsko linijo. Prvi odzivi uporabnikov in zdravstvenih delavcev so zelo pozitivni.

V Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan pa izpostavljajo pomen pediatrične paliativne oskrbe. Med drugim opozarjajo, da v Sloveniji otroška paliativna oskrba ni sistemsko in celostno urejena ter da otroci z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi večinoma niso deležni paliativne oskrbe.

Otroci potrebujejo paliativno oskrbo tudi na domu, ne samo v okviru bolnišnične obravnave. Edini pediatrični paliativni tim v Sloveniji na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ima neurejen status in neustrezne pogoje za delo. Po oceni društva bi bilo ta tim nujno formalizirati in mu zagotoviti ustrezne pogoje za delo.

V omenjenem društvu so ob današnjem dnevu tudi začeli z novim projektom Zgradimo hospic hišo za male borce, s katerim želijo ustanoviti oziroma vzpostaviti prvo hospic hišo za otroke in mladostnike v Sloveniji. V namen spodbuditve vzpostavitve celostnega sistema otroške paliativne oskrbe v Sloveniji so ministrstvo za zdravje pozvali, da se v Sloveniji uredi področje pediatrične paliativne oskrbe za otroke z neozdravljivimi in smrtonosnimi boleznimi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.