5. 11. 2021, 11:33 | Vir: STA

Svetovni dan romskega jezika izpostavlja pomen jezika za ohranitev kulturne identitete

profimedia

Danes zaznamujemo svetovni dan romskega jezika v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili romsko-hrvaški in hrvaško-romski slovar. Pred leti so Romi v Sloveniji dobili prvi obsežnejši slovensko-romski slovar. Zato je ta dan, kot pravijo, pomemben za ohranitev njihove kulturne identitete. Dan bodo obeležili tudi z novo pesmijo v romščini.

Ob svetovnem dnevu romskega jezika slovenski Romi vedno znova opozarjajo na pomembnost ohranjanja romskega jezika. Jezik je eden od najpomembnejših faktorjev za ohranitev lastne identitete in temeljna osnova, ki jo je romski narod prinesel s seboj iz svoje nekdanje domovine Indije, je za STA povedal predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš.

"Kultura in jezik namreč nista nekaj samoumevnega, od naroda do naroda se razlikujeta, ni ju mogoče kupiti, temveč vzgojiti in negovati," pravi Rudaš. Hkrati opaža, da romski jezik zaradi uspešne integracije v širše družbeno okolje počasi izumira.

Kot pravi, se mlade družine s svojimi otroki pogovarjajo v slovenskem jeziku. Rudaš jim svetuje, naj prevzamejo svojo vlogo in se z otroki pogovarjajo v romskem jeziku, saj bodo ti bodoči "ponosni govorci romskega jezika". "Ne smemo se zapreti v geto, saj s tem škodujemo sami sebi, zato večkrat se bo slišala romska beseda, bolj bo sprejeta v družbi," je poudaril.

Tudi preko glasbe Romi želijo povedati, da je romski jezik "tukaj". Skupina Romano Glauso bo prav danes javnosti preko Youtuba predstavila svojo novo pesem v romščini Tu (slovensko Ti), ki govori o izgubljeni ljubezni.

"Pomembno je tudi, da se v prihodnje romska glasba razvija, da nastajajo nova besedila, ki bodo tudi v tem času na novo definirala sodobno romsko kulturo, ki bo osnova za prihodnji razvoj romske skupnosti," je še dodal Rudaš.

V Sloveniji se romščina uradno ne uporablja, v številnih evropskih državah je romski jezik priznan kot manjšinski jezik, med drugim v Avstriji, Nemčiji, na Švedskem in Madžarskem. V nekaterih državah, na primer v Makedoniji in na Kosovu, je romščina tudi uradni jezik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.