21. 5. 2021, 13:34 | Vir: STA

Svetovni odzivi ob prekinitvi ognja na Bližnjem vzhodu pozitivni

profimedia

Evropska unija, več evropskih držav, Kitajska in Rusija so danes pozdravile prekinitev ognja, ki sta jo v četrtek sklenila Izrael in palestinsko gibanje Hamas. Ob tem so pozvale k politični rešitvi konflikta. Papež Frančišek je pozval k molitvi za mir, Združeni narodi pa so posvarili pred prevelikim optimizmom.

"Evropska unija pozdravlja prekinitev ognja, s katero se končuje nasilje v in okoli Gaze," je v izjavi, objavljeni na spletni strani Evropske službe za zunanje delovanje, zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Zahvalil se je Egiptu, Katarju, Združenim narodom, ZDA in drugim, ki so posredovali pri tem.

"Obžalujemo izgubljena življenja v zadnjih 11 dneh. Kot EU že stalno ponavlja, so razmere na območju Gaze že dolgo nevzdržne," je poudaril. Po njegovih besedah bo "samo politična rešitev prinesla trajen mir in za vedno končala palestinsko-izraelski konflikt".

Zavzel se je za rešitev dveh držav, pri čemer je obljubil podporo izraelskim in palestinskim oblastem pri teh naporih.

Prekinitev ognja sta pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki se je prav tako zavzela za politično rešitev spora, in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Da je dobro, da je prišlo do prekinitve ognja, pa je na Twitterju zapisal tudi nemški zunanji minister Heiko Maas, ki se je v četrtek mudil na obisku v Izraelu in na palestinskih ozemljih. "Zdaj se je treba soočiti z vzroki, znova zgraditi zaupanje in poiskati rešitev za bližnjevzhodni konflikt," je zapisal.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian pa je pozval k sprožitvi "političnega procesa" za rešitev tega konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja britanske diplomacije Dominic Raab je prav tako zapisal, da si morajo vse strani prizadevati za to, da bo prekinitev trajna in da se končata ta nesprejemljiv krog nasilja in izguba življenj civilistov. "Združeno kraljestvo še naprej podpira napore za mir," je tvitnil.

"Kitajska pozdravlja prekinitev ognja med stranema v palestinsko-izraelskem konfliktu in upa, da bo dosledno upoštevana," je medtem na današnji novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

"Mednarodna skupnost mora spodbujati obnovitev mirovnih pogajanj med Palestino in Izraelom ter doseči celovito, pravično in trajno rešitev palestinskega vprašanja na temelju rešitve dveh držav," je še povedal.

Mednarodno skupnost je ob tem pozval tudi k pomoči regiji. Kitajska bo za pomoč Palestincem namenila dve milijardi ameriških dolarjev.

Rusko zunanje ministrstvo je podobno kot več drugih držav poudarilo, da zgolj prekinitev ognja ni dovolj. "Da bi se izognili ponovnemu izbruhu nasilja, moramo podvojiti mednarodne in regionalne napore za obnovitev neposrednih političnih pogajanj med Izraelom in Palestinci," je povedala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

V agenciji Združenih narodov za pomoč Palestincem (UNRWA) pa so posvarili pred prevelikim optimizmom ob prekinitvi ognja. "Če ne bodo naslovljeni temeljni vzroki, bo znova izbruhnila vojna," je povedal direktor UNRWA Matthias Schmale po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Prekinitev spopadov je pozdravil tudi papež Frančišek. "Zahvaljujem se Bogu za odločitev za ustavitev oboroženih konfliktov in nasilja, molim za dialog in mir," je dejal. Vse katoličane je pozval, naj molijo za mir.

Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta v četrtek zvečer po 11 dneh spopadov, ki so zahtevali več kot 240 življenj, sklenila prekinitev ognja, ki je začela veljati danes ob 2. uri po lokalnem času. Zaenkrat ni poročil o kršitvah premirja.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel