15. 3. 2019, 10:52 | Vir: STA

Svetovni voditelji obsojajo teroristični napad v Christchurchu

Profimedia

Več svetovnih voditeljev je že obsodilo krvavi teroristični napad na mošeji v novozelandskem Christchurchu, ki je terjal najmanj 49 smrtnih žrtev. Tako pakistanski premier Imran Kan kot turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta ob tem opozorila na porast islamofobije po svetu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Šokiran sem in močno obsojam teroristični napad na mošeji v Christchurchu na Novi Zelandiji. To potrjuje, kar smo vedno govorili: da terorizem ne pozna religije," je tvitnil Kan.

Pri tem je krivdo za teroristični napad pripisal porastu islamofobije, ko so po njegovih besedah po napadih v ZDA 11. septembra 2001 muslimani postali kolektivno odgovorni za kakršnakoli teroristična dejanja, ki jih je izvedel musliman.

Na porast rasizma in islamofobije je opozoril tudi Erdogan, ko je obsodil napad in izrazil sožalje. "Naj bo Alah milosten do žrtev in nudi hitro okrevanje ranjenim," je zapisal na Twitterju.

Nadaljeval je, da je šla s tem napadom sovražnost proti muslimanom v svetu, ki je to opazoval in nekaj časa celo spodbujal, preko vseh meja. "Če ne bomo takoj ukrepali, bodo kmalu sledile novice o novih katastrofah," je dodal.

Napad je šokiral tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je izrazil upanje, da bodo vpleteni strogo kaznovani. "Napad na mirne ljudi, ki so se zbrali na molitvi, je šokanten v svoji krutosti in cinizmu," je sporočil ruski predsednik.

Norveška premierka Erna Solberg pa je po napadu v Novi Zelandiji pozvala mednarodno skupnost k okrepljenemu boju proti vsem oblikam skrajnosti. "To kaže, da ekstremizem še vedno cveti na več koncih," je dejala.

"Seveda je zelo žalostno. Spominja na našo lastno izkušnjo z 22. julija," je dodala, pri čemer je merila na norveškega desničarskega terorista Andersa Behringa Breivika, ki je v dvojnem napadu 22. julija 2011 ubil 77 ljudi, večinoma mladih na poletnem taboru na otoku Utoya.

Tudi iz Evropske unije so se zvrstili odzivi, v katerih obsojajo napad in izražajo sožalje. "Ta kruti napad ne bo nikoli okrnil strpnosti in dostojnosti, po kateri je znana Nova Zelandija," je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Britanska premierka Theresa May pa je po grozljivem napadu zapisala, da "so moje misli s tistimi, ki jih je prizadelo to odvratno dejanje nasilja".

Napad je pretresel tudi nemško kanclerko Angelo Merkel. "Žalujem skupaj z Novozelandci za njihovimi sodržavljani, ki so jih med mirno molitvijo v njihovih mošejah napadli in umorili iz rasističnega sovraštva," je v imenu kanclerke sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Krvavi zločin v Christchurchu so med drugim obsodili še španski premier Pedro Sanchez, avstrijski kancler Sebastian Kurz in madžarski predsednik Janos Ader.Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.