18. 9. 2018, 10:11 | Vir: STA

Svetovno prvenstvo reševalnih psov v Ljubljani: 130 psov in vodnikov

Profimedia

Ljubljana te dni gosti 24. IRO svetovno prvenstvo reševalnih psov, ki ga organizira Enota vodnikov reševalnih psov Ljubljana. Sodelovalo bo 130 vodnikov in psov iz 26 držav. Današnje večerne otvoritvene slovesnosti se bosta med drugim udeležila generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But ter ljubljanski župan Zoran Janković.

Ta prestižna prireditev tokrat že tretjič poteka v Sloveniji. Od srede do nedelje se bodo vodniki z njihovimi psi na celodnevnih akcijah merili v treh disciplinah: iskanju pogrešanih v ruševini, iskanju pogrešanih v naravi ter v sledenju. Vsi izzivi bodo potekali v Ljubljani in njeni okolici, med drugim na hipodromu Stožice, kjer bosta v nedeljo ob 15. uri tudi zaključna slovesnost ter podelitev medalj.

Slovenci so zelo aktivni in tudi uspešni na področju dela z reševalnimi psi, v preteklosti so bili tudi svetovni prvaki. Zelo dobre rezultate pričakujejo tudi letos, je za STA pojasnila predstavnica organizatorjev prvenstva Sava Zibler.

Na tokratnem prvenstvu Slovenijo zastopa ekipa desetih vodnikov z reševalnimi psi. Tekmovanja se bodo udeležili še vodniki psov iz Avstrije, Belgije, Italije, Švice, Češke, Nemčije, Irske, Španije, Finske, Francije, Hrvaške, Madžarske, Italije, Japonske, Južne Koreje, Mehike, Nizozemske, Poljske, Rusije, Švedske, Slovaške, Turčije, Tajvana in Ukrajine.

Reševalni psi in njihovi vodniki so nepogrešljiva pomoč ob naravnih in drugih katastrofah, kakor se je nedavno pokazalo tudi ob zrušitvi avtocestnega viadukta v italijanski Genovi, ter pri iskanju pogrešanih oseb v naravi. Tekmovanja so za večino vodnikov in njihovih psov tudi neka dodatna oblika priprav na realne situacije, ko je potrebna pomoč reševalnih psov, je dejala Ziblerjeva: "Vsi se usposabljamo za reševalne akcije, športni del pa je neka dopolnitev našega humanitarnega dela, motivacija oz. način, kako psa držiš v reševalni kondiciji."

Slovenski vodniki reševalnih psov so po njenih besedah cenjeni in prepoznavni v mednarodnem merilu. Na domačih tleh so pogosto v akciji in pomagajo drugim službam, kot so gasilci, policija in reševalci. Usposabljajo se tudi za reševanje po potresu. Vodniki s psi imajo preko Kinološke zveze Slovenije iz Zveze reševalnih psov pogodbo z Upravo RS za zaščito in reševanje, da jih ta preko sistema 112 aktivira, kadar ocenijo, da za iskanje pogrešanega potrebujejo tudi pomoč vodnika s psom, je še pojasnila Ziblerjeva. Tako so nazadnje pred nekaj dnevi na območju Metlike pomagali iskati pogrešanega gobarja.

Občasno po besedah Ziblerjeve na pomoč priskočijo tudi ob večjih katastrofah v tujini. Tako so na primer sodelovali v mednarodni reševalni akciji po potresu na Sumatri leta 2009. Ziblerjeva je tudi sama vodnica psa reševalca, in sicer ima dve črni labradorki. Kot je pojasnila, delo reševanja s psom pozna že od očeta, ki je bil vodnik psa reševalca. Ko je k njej prišla prva labradorka, se je odločila, da jo bo šolala za reševanje. Poudarila pa je, da sta njeni psici v prvi vrsti družinska člana. Da psa usposobiš za pravo reševalno delo, sta potrebne dve do tri leta usposabljanj, nato pa je "telesno in iskalno kondicijo" treba vzdrževati z rednimi treningi. Kot pravi, vodniki s svojimi psi običajno trenirajo do trikrat na teden.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.