A.B. | 25. 2. 2022, 00:00

Svetovno znan urednik in fotograf objavil PRETRESLJIVE podobe Ukrajincev v zakloniščih

Emilio Morenatti - AP

Svet je danes pretresla novica o ruski invaziji na Ukrajino, ob tem pa je - po poročanju tako domačih kot tujih medijev - več tisoč ljudi po vsem svetu stopilo na ulice v znak protivojnega protesta. Približno 2.000 ruskih protestnikov je bilo (po navedbah CNN) že aretiranih, vsi ostali pa še vedno - tako na ulicah kot družbenih omrežjih - pozivajo k prekinitvi vojnega napada ter odločno opozarjajo na grozljivo možnost nastanka tretje svetovne vojne. Ukrajinci, ki so se znašli v središču vojnega žarišča, so zatočišče pred bombnimi napadi poiskali v podzemnih železnicah - kar je dokumentiral in na svojem Twitter profilu delil eden najbolj znanih urednikov in fotografov na svetu. 

Fotografije Ukrajincev, ki so v strahu pred rusko invazijo in bombnimi napadi poiskali zaklonišče v osrčju ukrajinskih podzemnih železnic, je na svojem uradnem Twitter profilu pred kratkim objavil urednik in fotograf tiskovne agencije AP, Emilio Morenatti. Njegova objava, pospremljena z opisom ''Ljudje ležijo v kijevski podzemni železnici in jo uporabljajo kot bombno zaklonišče, 24. februar 2022. Rusija je sprožila obsežno invazijo na Ukrajino, podkrepljeno z zračnimi napadi ter vojaki in tanki iz več smeri v potezi, ki bi lahko spremenila svetovno geopolitično pokrajino'', je v manj kot eni uri dosegla več tisoč uporabnikov Twitterjeve platforme. Številni prebivalci Ukrajine, ki so se danes znašli v osrčju bombnih napadov, so ostali brez strehe nad glavo, v javnosti pa so že zaokrožili prvi posnetki in fotografije popolnoma uničenih blokovskih naselij in hiš. 

In medtem, ko mnogi Ukrajinci zdaj preživljajo najgrozljivejše trenutke svojega življenja, so na številne ulice po vsem svetu odločno zakorakali protivojni protestniki, ki so med drugim izrazili, da je vojna v 21. stoletju popolnoma nedopustna. Hkrati so s številnimi transparenti že opozorili na možnost eskalacije v tretjo svetovno vojno, kar bi popolnoma zamajalo trenutne geopolitične temelje in doprineslo k razvoju katastrofalnih razmer po vsem svetu.

V preteklih dneh smo lahko spremljali nekatere Putinove izjave, ki so vlivale upanje na možnost diplomatske rešitve rusko-ukrajinskega spora - kar pa se je izkazalo zgolj za taktično stopnjevanje tenzije. Komentatorji, ki jih je v luči današnjega vojnega napada gostila televizijska hiša CNN, so namreč dejali, da Putin najverjetneje nikoli ni pomislil na 'korak nazaj' in da je bil njegov primarni cilj ves čas enak, to pa je končni napad na Ukrajino. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol