13. 8. 2018, 09:07 | Vir: STA

Sveže številke: potres na indonezijskem otoku Lombok je terjal več kot 400 življenj

profimedia

V potresu, ki je 5. avgusta prizadel indonezijski otok Lombok, je po najnovejših podatkih indonezijskih oblasti izgubilo življenje 436 ljudi. Več kot 1350 jih je bilo poškodovanih, 352.000 pa jih je moralo zapustiti domove, je danes sporočil tiskovni predstavnik indonezijske agencije za zaščito pred naravnimi nesrečami Sutopo Nugroho.

Najhuje je prizadet severni del otoka, kjer je umrlo 374 ljudi, več kot 137.000 pa jih je po uradnih podatkih ostalo brez strehe nad glavo. Večina spi v šotorih v bližini svojih porušenih domov ali v zasilnih prebivališčih.

Poškodovane ceste, predvsem na goratem severu otoka, še vedno otežujejo dostavo pomoči. Nugroho je povedal, da so s tremi helikopterji, od tega enim vojaškim, na odrezana območja, dostavili pomoč. Ljudje tam potrebujejo predvsem pitno vodo, hrano in zdravila.

Dejal je še, da so potres z magnitudo 6,9 ter popotresni sunki, ki so mu sledili, po dosedanjih ocenah povzročili za okoli 5000 milijard indonezijskih rupij (okoli 303 milijone evrov) škode, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri tem so upoštevali posledice potresa za zgradbe, infrastrukturo in produktivnost.

"Ta škoda in izguba sta zelo veliki," je poudaril Nugroho, vendar pa bi lahko po njegovih besedah še narasli.

Po ocenah ameriškega seizmološkega urada (USGS) je bilo žarišče potresa 5. avgusta 18 kilometrov severozahodno od Lomboka na globini deset kilometrov pod morskim dnom. Sledilo je več sto popotresnih sunkov, med njimi najmočnejši v četrtek z magnitudo 6,2.

V Indoneziji so potresi sicer pogosti, saj država leži na geološko najbolj aktivnem območju na zemlji, tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču.

Prebivalci so še vedno brez osnovnih življenjskih potrebščin, zato je pomoč nadvse dobrodošla.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.