19. 3. 2022, 13:40 | Vir: STA

Švica se pridružuje sankcijam: bodo Rusi odslej tudi brez šampanjca in švicarskih ur?

Profimedia

Nekatera švicarska podjetja bi bila lahko resno prizadeta. 

Švica se je v petek pridružila sankcijam EU, ki prepovedujejo izvoz luksuznega blaga v Rusijo, čeprav priznava, da bo to lahko močno prizadelo nekatera švicarska podjetja. Prepovedan bo izvoz šampanjca ter cigar, parfumov, ur, nakita, jaht in luksuznih limuzin.

"Prepoved izvoza luksuznega blaga, ki jo vsebujejo nove sankcije, vpliva le na majhen del izvoza takšnega blaga iz Švice. Vendar bi lahko bila določena podjetja resno prizadeta," je priznala vlada v Bernu.

Rusija je 17. največji izvozni trg za švicarske proizvajalce ur, saj je po statističnih podatkih urarske industrije lani izvoz v Rusijo znašal 260 milijonov švicarskih frankov oziroma 250 milijonov evrov, kar predstavlja približno odstotek celotnega izvoza švicarskih ur.

Vendar pa je izvoz le delen pokazatelj prodaje premožnim ljubiteljem luksuznih ur, ki med turističnimi potovanji v Švico pogosto zapravljajo denar. Bogati Rusi so med največjimi navdušenci nad urami, tudi sam predsednik Vladimir Putin je redno opažen s prestižnimi švicarskimi znamkami ur na desnem zapestju.

Že pred uvedbo novih sankcij je več velikih švicarskih blagovnih znamk, vključno z Rolexom, zaradi ruske invazije na Ukrajino ustavilo izvoz v Rusijo.

Prejšnji teden je skupina Swatch, ki ima v lasti znamke Tissot, Omega in Breguet, zaprla svoje trgovine v Rusiji, teden prej pa je že ustavila izvoz.

EU je proti Rusiji v torek uvedla četrti val sankcij, ki jih bo po podprla tudi Švica, ki ni članica EU in ima dolgoletno tradicijo nevtralnosti v vojnih zadevah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord