7. 3. 2021, 20:17 | Vir: STA

Švicarji na referendumu izglasovali prepoved nošenja pokrival, ki prekrivajo celoten obraz

profimedia

Švicarji so danes na referendumu s tesno večino podprli uvedbo prepovedi uporabe pokrival, ki zakrivajo obraz, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved, ki je uperjena predvsem v prepoved nošnje muslimanskih burk in nikabov, je podprlo 51,21 odstotka udeležencev referenduma, so pokazali končni rezultati.

Prepoved nošenja pokrival, ki zakrivajo obraz, so potrdili tudi v večini od skupno 26 švicarskih kantonov. Udeležba je bila 50,8-odstotna.

Švica bo tako po novem imela v svoji ustavi člen, ki bo prepovedoval nošnjo pokrival, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti - tako npr. v trgovinah kot na sprehodu v naravi. Obstajalo bo sicer nekaj izjem, na primer za prostore, kjer poteka bogoslužje.

Čeprav burke in nikabi niso posebej omenjeni v predlogu, pa je šlo v predreferendumski kampanji predvsem za to. Pa čeprav je v Švici le malo žensk, ki bi nosile tovrstno muslimansko pokrivalo. Prej gre za turistke iz katere od zalivskih držav. Nasprotniki te uvedbe so zato pobudnikom očitali predvsem motive, uperjene proti islamu. Predlogu je nasprotovala tudi vlada.

Tovrstna prepoved je sicer doslej že veljala v kantonih St. Gallen in Ticino, po novem pa bo veljala za vso državo.

Švicarski volivci so danes odločali o še dveh zadevah: uvedbi prostovoljne elektronske identifikacije E-ID za preverjanje identitete na internetu ter gospodarskem sporazumu z Indonezijo. Slednjega so volivci potrdili z 51,7 odstotka glasov. Predlog vlade o uvedbi elektronske identitete na zvezni ravni pa so volivci zavrnili s 64,36 odstotka glasov, še poroča dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.