27. 9. 2020, 16:16 | Vir: STA

Švicarji na referendumu proti omejitvam priseljevanja in za očetovski dopust

profimedia
Švicarji na referendumu proti omejitvam priseljevanja in za očetovski dopust (foto: profimedia)

Švicarji so danes na referendumu prepričljivo, z 61,7 odstotka glasov, zavrnili pobudo desničarske Švicarske ljudske stranke (SVP) za omejitev priseljevanja iz EU. Kot kažejo dokončni izidi današnjega glasovanja, pa so podprli uvedbo dvotedenskega plačanega očetovskega dopusta in nakup novih bojnih letal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pobuda o omejitvi priseljevanja iz EU, ki jo podpira desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP), vlada pa ji nasprotuje, po pričakovanjih ni dobila dovolj podpore. Predlagatelji trdijo, da se Švica, ki ni članica EU, sooča z nenadzorovanim in čezmernim priseljevanjem. Pozivajo, naj vlada prekliče sporazum z Brusljem iz leta 1999 o prostem pretoku ljudi med Švico in unijo.

Bruselj je po razglasitvi rezultatov že pozdravil odločitev švicarskih volivcev. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je rezultat označila kot pozitiven signal, in poudarila, da želi EU še utrditi in poglobiti odnose s Švico. Glasovanje je na Twitterju pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Švicarski volivci, ki so danes na referendumu odločali tudi o več drugih vprašanjih, so prepričljivo, s 60,3 odstotka glasov, podprli tudi uvedbo dvotedenskega plačanega očetovskega dopusta. V državi, kjer so ženske volilno pravico dobile šele leta 1971, so plačano 14-tedensko porodniško za matere uvedli leta 2005, očetje pa do zdaj niso imeli pravice do dopusta za nego otroka.

Veliko bolj tesna pa je bila odločitev o nakupu novih bojnih letal in glede novele zakona o lovu, s katero želi švicarska vlada olajšati odstrel volkov. Zakonsko novelo so volivci zavrnili s 51,9 odstotka glasov.

Pri glasovanju o nakupu novih lovskih letal pa je odločilo manj kot 9000 glasov, poroča dpa.

Švicarska politika se že več kot desetletje ukvarja z vprašanjem zamenjave zastarele flote bojnih letal. Leta 2014 se je vlada odločila za nakup 22 letal Gripen E švedskega proizvajalca Saab, a so volivci na referendumu zavrnili sprostitev sredstev za financiranje več milijard evrov vrednega posla.

Vlada vztraja, da Švica potrebuje nadgradnjo svoje flote bojnih letal. Življenjska doba letal F/A-18s se bo iztekla leta 2030, še starejša letala F-5 Tiger pa sploh niso opremljena za nočno letenje.

Vlada je za novo floto pripravila do šest milijard frankov (5,6 milijard evrov). Parlament je že prižgal zeleno luč za sprostitev sredstev, vendar so imeli zadnjo besedo volivci.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.