28. 11. 2019, 20:15 | Vir: STA

Sydney bo delno odpravil zakon o omejevanju alkohola, ker je ta uničil nočno življenje

profimedia

Oblasti v Novem južnem Walesu bodo z novim letom delno odpravile zakon o omejevanju porabe alkohola v Sydneyju, ki so mu mnogi očitali, da je uničil nočno življenje v največjem avstralskem mestu. Zakon med drugim omejuje odpiralni čas nočnih lokalov in prodajo alkohola, zaradi česar so morali številni lokali za vedno zapreti vrata.

Zakon so uveljavili leta 2014, da bi s tem omejili nasilje, povezano z alkoholiziranostjo. Glede na raziskave je v zadnjih letih res padla raven nasilja, obenem pa je zakon zadal hud udarec gospodarstvu in nočnemu življenju v mestu, poroča britanski BBC.

Po zakonu ljudje med drugim ne smejo vstopiti v bar ali klub po 1.30 ponoči, trgovine ne smejo prodajati alkohola po 22. uri, velja pa tudi omejitev strežbe alkoholnih pijač po polnoči. To je močno okrnilo nočno življenje v avstralski metropoli, zaradi zakona pa je po oceni kritikov propadlo okoli 180 lokalov.

14. januarja bo zakon skoraj v celoti odpravljen. V okviru novih ukrepov bodo lahko ljudje odšli v bare tudi po 1.30 ponoči ter naročali alkoholne pijače do 3.30.

Zakon je v preteklosti poskrbel za nekaj tragikomičnih trenutkov, ko na primer pevca Madonna in Justin Bieber nista smela na svoji lastni zabavi, ker sta zaradi koncertov, na katerih sta nastopila, tja prispela prepozno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.