26. 5. 2021, 17:56

Ta dobra večerja: dobra hrana in dober namen

CNVOS

Krovna mreža slovenskih nevladnih organizacij predstavlja dobrodelno akcijo Ta dobra večerja, v kateri restavracije in nevladne organizacije združujejo moči za dober namen.  Glavne junakinje in junaki tokratne akcije ste vi – s simboličnim prispevkom 5 evrov namreč podprete nevladnike, ki spreminjajo našo družbo na bolje, s sodelovanjem pa si lahko priborite gurmansko doživetje za dve osebi. Svojo srečo lahko preizkusite kar devetkrat – v akciji namreč sodeluje osem restavracij in ena trgovina. 

V ljubljanski Restavraciji Strelec so se tako povezali z Lunino vilo, v kateri zbirajo denar za bratca, 4-letnega Uroša in 8-letnega Matica, ki sta preživela spolno zlorabo, poleg tega pa doživljata dodatno stisko zaradi sodnih in preiskovalnih postopkov, ki tečejo že leta. Dečkoma bodo s terapevtskim procesom pomagali, da bosta zaživela lahkotnejše in srečnejše življenje. V murskosoboškem Bunkerju pa so podali roko Zvezi društev Moja Mura, v kateri zbirajo denar za obnovo Babičevega mlina na Muri. Spomnimo: zadnji mlinar na Muri, Mirč Babič, je nedavno preminil. Tako objekt kot mlinsko kolo sta potrebna temeljite prenove. To je velik zalogaj in ker je Babičev mlin izrednega pomena za pokrajino ob Muri, so se prostovoljci Zveze društev Moja Mura ob slovesu Mirča odločili, da bodo njegovi hčeri pomagali pri obnovi.

Novomeška restavracija Fink & Situla je podprla lokalno Društvo za zaščito živali Novo mesto. Pomladi zanje ne predstavlja le cvetočih rož in toplih sončnih žarkov, temveč tudi legla številnih tako ali drugače zavrženih mladičev. Zbrani denar bodo porabili za nakup mlečne formule za sesne mačje mladiče, kakovostno hrano in veterinarsko oskrbo muck. Trboveljska Restavracija in kavarna K5 je združila moči z Območnim združenjem Rdečega križa Trbovlje. Ta v okviru razdeljevalnice hrane Menažka vsak mesec pomaga približno 165 občanom, ki nimajo dovolj denarja za dostojno življenje. V lanskem letu so v Menažki razdelili kar 23 ton hrane! Z donacijo jim boste pomagali pri zbiranju sredstev za obroke za socialno ogrožene.

V brežiški Pivnici in Pivovarni Reset se zavedajo pomena lokalne enote društva Ozara, ki skrbi za ljudi v duševni stiski. Samo v prvem valu epidemije so brežiški nevladniki preprečili tri samomore med svojimi varovanci! Z zbranim denarjem bodo varovancem kupili karte za sprostitev na bazenu, ki je nekaterim od nas samoumevna, drugim pa predstavlja luksuz.
Postojnski Erasmus bo pomagal Zavodu Sopotniki. Njihovi prostovoljci so z brezplačnim prevozom pomagali že več kot 2700 starejšim osebam, ki živijo izven mestnih središč in večjih krajev. Donacije bodo namenili za nakup sopotniških jaken in majic, ki jih prostovoljci nosijo za boljšo prepoznavnost med starejšimi.

Mariborska Kooperativa Dame se je z Gostilnico Pri Damah pridružila akciji, da bi podprla Društvo Humanitarček. Prostovoljci Humanitarčka pomagajo predvsem starejšim. Tudi tako, da pripravljajo in delijo tople obroke tistim, ki si jih iz različnih vzrokov ne morejo privoščiti. Z donacijo jim boste pomagali pri nakupu hrane. V portoroškem Hoba Cateringu so se odločili, da podprejo koprski Zavod Modri december. V Zavodu Modri december pomagajo osebam z avtizmom in njihovim družinam, prav tako pa izobražujejo strokovno in laično javnost za boljše delovanje in sobivanje z osebami z avtizmom. S simbolično donacijo 5 evrov jim boste pomagali omogočati strokovno podporo otrokom z avtizmom in njihovim družinam.

Kranjska trgovina Krajček podpira Balkan River Defence v borbi za prosto tekočo Savo. Zelena lepotica teče nezajezena le še med Ljubljano in Zidanim mostom, prav na tem odseku pa je trenutno načrtovanih deset spornih hidroelektrarn, ki bi iz divje reke naredile serijo mrtvih jezer.

Akcija traja do nedelje, 30. maja 2021, do polnoči.