K. M. | 15. 5. 2022, 07:35

Ob koncu še tako napornega dne ... se najraje zatečemo v objem svoje družine

Profimedia

Ta dan je priložnost za dvig ozaveščenosti o problematikah, ki zadevajo družine, in povečanje znanja o družbenih, ekonomskih in demografskih procesih, ki jih zadevajo.

Vsako leto 15. maja po vsem svetu praznujemo mednarodni dan družine, ki je osnovna enota družbe. Obeležujemo ga od leta 1994, razglasila pa ga je Generalna skupščina OZN. Vsako leto ima osrednjo temo – letošnja je »Družine in urbanizacija«.

Ob tej priložnosti so na Twitterju opozorili na dejstvo, da ženske opravljajo trikratkrat več neplačanega varstva in gospodinjskega dela kot moški, ter da imamo na nedeljo priložnost, da opozorimo na spolne stereotipe in poiščemo rešitve za prerazporeditev neplačanega varstva in gospodinjskega dela.

Na začetku leta 2018 je bilo v Sloveniji 577.544 družin in v njih je živelo skoraj 1,68 milijona prebivalcev. 303.000 prebivalcev je živelo v gospodinjstvih, v katerih sobivajo vsaj tri generacije, med temi je 1.505 gospodinjstev s štirimi ali več zaporednimi generacijami, navaja Statistični urad Republike Slovenije.

Zveza prijateljev mladine Slovenije je letos že 24. leto zapored pripravila akcijo "Za družine brezplačno", ki se vedno začne ravno 15. maja in traja do konca Tedna družin, 22. maja.

V ta teden sovpada tudi Mednarodni dan muzejev 18. maja. Z akcijo želijo čim več družinam omogočiti brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav, predstav in drugih prireditev v kulturno – umetniških organizacijah po vsej Sloveniji.

 V letošnji akciji sodeluje 39 muzejev in galerij. Seznam je objavljen na spletni strani ZPMS.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol