7. 3. 2022, 16:01 | Vir: STA

Ta svetovna velesila bo vodila mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino

STA

Kitajska je danes sporočila, da je pripravljena posredovati v morebitnem mirovnem procesu med Rusijo in Ukrajino. Kitajski zunanji minister Wang Yi je ob tem sicer poudaril, da je prijateljstvo med Pekingom in Moskvo še naprej zelo močno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je po besedah Wanga "pripravljena na sodelovanje z mednarodno skupnostjo pri izvedbi mediacije, če bo to potrebno". Vodja kitajske diplomacije je tudi sporočil, da bo Kitajska Ukrajini poslala humanitarno pomoč.

Kitajska edina, ki lahko posreduje v mirovnih pogovorih?

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je minuli teden v pogovoru za španski dnevnik El Mundo menil, da bi Kitajska lahko bila posrednik v prihodnjih mirovnih pogovorih, ker da zahodne sile ne morejo odigrati te vloge.

Peking doslej zaradi napada na Ukrajino ni obsodil Rusije, svoje tesne zaveznice. Minuli mesec sta državi poleg tega sklenili strateško partnerstvo "brez omejitev".

Kitajsko-ruske odnose je Wang označil kot "svetovno najpomembnejše dvostranske odnose", ki "prispevajo k svetovnemu miru, stabilnosti in razvoju".

Kitajski zunanji minister je še dejal, da želita državi s strateškim partnerstvom "jasno in očitno pokazati", da "skupaj nasprotujeta obuditvi miselnosti hladne vojne in podžiganju ideoloških spopadov". Dodal je, da to neformalno zavezništvo "ne bo dopuščalo vmešavanja tretjih strani".

Na vprašanje o mednarodnih sankcijah proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, pa je Wang dejal, da ne glede na to, "kako zahrbten bo mednarodni napad", bosta Kitajska in Rusija ohranili svojo strateško odločenost, da svoje partnerstvo pripeljeta v novo obdobje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajski zunanji minister je tudi pozval k zadržanosti v vojni v Ukrajini. "Za rešitev zapletenih vprašanj potrebujemo trezno glavo in racionalni um," je dejal Wang in posvaril, da ne bi smeli prilivati olja na ogenj.

Prizadevanja za neodvisnost Tajvana

Wang je še menil, da konflikta v Ukrajini ne gre primerjati s Tajvanom. "Vprašanje Tajvana je popolnoma drugačno," je dejal in ponovil stališče Pekinga, da je Tajvan nedeljiv del Kitajske in "čisto notranja zadeva" Kitajske. Pri ukrajinskemu vprašanju pa gre po njegovih besedah za spor med dvema državama, Rusijo in Ukrajino.

"Nekateri ljudje" poudarjajo suverenost pri vprašanju Ukrajine in uporabljajo "očitna dvojna merila", ko spodkopavajo suverenost in ozemeljsko celovitost Kitajske na Tajvanu, je še dejal Wang. Vir napetosti so po njegovih besedah oblasti na Tajvanu, ki skušajo spremeniti status quo in otok ločiti od Kitajske, "kar nima prihodnosti".

Nekatere sile v ZDA so podprle prizadevanja za neodvisnost Tajvana, kar bo za Tajvan pomenilo "nevarne razmere" in ameriški strani prineslo "nevzdržne posledice", je še opozoril Wang.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel