S posebno oznako želijo narediti konec ravnanju, zaradi katerega živila (predčasno) romajo v smeti.
Rok minimalne trajnosti, ki je naveden na embalaži živil, je pogosto napačno razumljen, poroča nemški T-portal. To ne pomeni, da je izdelek po tem datumu pokvarjen, temveč da proizvajalec do tega datuma jamči določene lastnosti, kot so okus, vonj in tekstura. Številna živila so užitna še dolgo po preteku tega datuma. Prav na to zdaj opozarjata Aldi Süd in Aldi Nord z novo oznako na živilih, imenovano "Pogosto obstojno dlje."
Do konca leta bo označenih še več izdelkov
S tem napisom je že označenih veliko mlečnih izdelkov v trgovinah Aldi. Do konca leta naj bi bilo z oznako opremljenih še 30 dodatnih izdelkov, navajajo v sporočilu za javnost. Namen oznake je spodbuditi kupce, da najprej uporabijo svoja čutila, da preverijo, ali je živilo še užitno, preden ga zavržejo. To pomeni: povohajte ali poskusite malo mleka, jogurta ali smetane. Če je izdelek resnično kisel, je to morda neprijetno - vendar ni nevarno za zdravje.
Kdo naj vzgaja potrošnike?
Potrošniki pogosto kritizirajo množico oznak na izdelkih - certifikati kakovosti, informacije o poreklu, oznake o dobrem počutju živali... Postavlja pa se vprašanje, ali je to še informativno ali že nepregledno? In - ali naj bi trgovci vzgajali potrošnike?
Aldi odgovarja, da gre za ozaveščanje in da se tudi sam dejavno vključuje v boj proti zavrženi hrani. Kako? V podjetju pravijo: "Ukrepi vključujejo dnevno prilagojeno naročanje v vsaki trgovini ter ciljno znižanje cen izdelkov, ki jim rok trajanja kmalu poteče." Poleg tega sodelujejo z organizacijo Die Tafel, ki izdelke s kratkim rokom uporabe razdeljuje ljudem v stiski, še poroča T-portal.